* Europas folk

Kamp Gállok/Kallak- bara samernas sak? :)

2013-08-30 06:00 #0 av: Gur4m1

Uppe i Jokkmokk har man demonstrerat i några veckor nu, äntligen har detta börjat nå ut i media som även Svensson tar del av. Över facebook har jag själv följt kampen på håll, via vänner och bekanta som är på plats. Det är underbart att se att människor världen över stöttar kampen och samtidigt gråter man innombord över att man själv (och många samer och engagerade) inte har möjlighet att närvara, och att ropen behövt vara så höga för att få respons. ÄNTLIGEN har sametinget och de samiska partierna varit på plats och visat sitt stöd, även Kungen var vid Jokkmokk vid Sametingets 20årsdag och fick se detta.

http://www.svtplay.se/klipp/1421657/sametinget-besoker-kallak

Samtidigt kan man läsa om "En utländsk jättegruvkoncern är på väg att förstöra ett av vårt lands vackraste och mest fantastiska naturområden - Kebnekaise Sjaunja obrutna fjällområde."

http://www.whatlocalpeople.se är en sida om folket som direkt berörs av en eventuell gruva i området kring Jokkmokk. Samerna och det lokala folket som det utländska företaget helt ignorerat.

Vad är viktigast, att följa svensk lag som är helt åt h-vete när det kommer till utländska aktörer som villb ryta malm i Sverige, eller Samernas rättigheter till området som ursprungsfolk och det intrång som nu pågår? En rättighet som också stöds av svensk lag och har internationellt stöd för samerna som folk och rätt att fortsätta existera i området med sina renar och kultur (där landskapet har en stor betydelse). ÄVen för Svenskarna är ju fjällen och dessa landskap unika, historiska och värdefulla. Våra fjäll är unika och något som drar turism och vi kan skryta om- ren natur, luft och en plats där många svenskar vandrar varje år.

Själv är jag uppvuxen ett tjugotal mil söder om Jokkmokk men ett av mina bästa sommarminnen är det goda fisket i sjöarna kring Jokkmokksområdet som kommer att förstöras i samband med gruvornas framfart. Sök upp "gruva i Jokkmokk. Ja eller nej", "Urbergsgruppen"  eller "Kamp Kallak - Gállok" på Facebook om du vill veta mer. Man kan ju som oftast inte åka dit, men det finns matinsamlingar och man kna lämna uppmuntrande ord och stöd för att stötta de hjältar som offrar tid och energi på att vakta området och visa motstånd!


Anmäl
2013-09-18 18:36 #1 av: [Mustangcab]

Ikväll i Uppdrag gransning så tittar de lite närmare på gruvbrytningen i norra Sverige

"Den svenska gruvboomen har också baksidor. Fattiga inlandskommuner ser möjligheter till nya arbetstillfällen men drömmar om en blomstrande framtid riskerar att grusas av övergivna dagbrott och miljöproblem som det tar generationer att läka." Källa tv.nu

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-15 15:42 #2 av: Gur4m1

Sofia Jannok- Áhpi Trailer innehåller bilder från kampen mot utbyggnaden vid Alta (som var av strbetydelse för samernas rättigheter) och Kampen om Gállok (Kallak) i sommras och inspirerar den kamp svenska folket, samerna och andra urfolk för mot gruvexploateringen runt om i världen. 


Den 24-26 oktober 2013 är det en stor demonstration i Stockholm, kungsträdgården bland annat- dit samer från Norr och Jokkmokk kommer att närvara- ett tillfälle för er som vill träffa samerna i Sverige och föra samtal med dem, kanske sitta i en kåta och uppleva samiska konstnärer. En kamp för en hållbar framtid för oss, våra barn och nästkommande generationer!


https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hr13WV7UkgA

Anmäl
2013-11-13 18:08 #3 av: Gur4m1

http://kolonierna.se/?p=778

The Gállok Rebellion. bland annat en Maorisk kvinna som ber förbeskydd av Gállok, amernas kamp tillsammans med demonstranter från övriga Sverige, bland annat Gotland. En film som sammanfattar sommarens händelser.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.