* Europas folk

svenska resande?/romer i släkten?

2012-12-29 07:21 #0 av: amanduzan

Hej, jag undrar om någon vet nåt om svenska resande eller svenska zigenare , finns det många svenska resande släkter? För jag har nämligen hört att jag ska ha resande/zigenar blod , får väl börja släkt forska men vet inte hur jag ska börja ,

Anmäl
2012-12-31 08:03 #1 av: Gur4m1

Romer menar du? För "ni"/de" kallas väl inte längre för zigenare. Så kolla upp romer, de är iallafall de som jag alltid hört bli kallade för zigenare. De åker ävl runt lite varstans, och de passerar/hänger absolut i Sverige ibland.

Anmäl
2013-04-05 04:35 #2 av: annajohannan

Måste ju bumpa den här tråden.

Då jag också fått höra att jag har romskt blod, men jag vet fasen inte hur jag skall ta reda på huruvida det stämmer eller ej.

Så om någon vänlig själ har några tips så tas de tacksamt emot!

Anmäl
2013-04-05 13:40 #3 av: Gur4m1


Man börjar släktforska! :) Börja med att fråga era fräldrar om allt de vet om sina mor/far och morfars/farfars föräldrar. Sen kan man som släkting kolla upp dem mot landsarkiven etc. T.ex kunde jag kolla upp min pappas farmor efterosm hon levde i norrland och då kollade jag med något arkiv i Örnsköldsvik eller liknande?

Kolla på anbytarforum.se om ni vill ha hjälp att gå vidare. Men ja, släktforskning är nog det enda sättet. Vet att man gjort ett DNA-projekt runt sånt där- bland annat hittat avvikelser med de av samisk börd, men det brukar varra begränsat och dessutom kosta en massa. Så släktforska, är mitt hetaste och billigaste tips! Läs på omresandefolket och börja pussla.

Anmäl
2013-04-05 13:42 #4 av: Gur4m1

Sen om det är pga att ni är mörka kan det även handla om Valloner bakåt isläkten, eller andra som kommer från Tyskland/nederländerna eller rent av från Ryssland och Finland? :)

Alla sa att min mor var mörk pga vallonsläktet bakom henne- men när jag började släktforska så var det nog snarare pga alla samer än den där 0.001% vallonen för 2-300 år sedan ;)

Anmäl
2013-05-04 19:46 #5 av: Pelle Långlös

Mörk? Vad menar du med mörkt? Hudfärgen eller hårfärgen?

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-05-04 21:07 #6 av: Gur4m1

#5 mörka färger, både att man kan avra svarthårig, men även ha bruna ögon. Men jag har sett romer med blå ögon osv. Inte mörk i huden (såklart mörare-som i att de ofta tål mer sol än en blondin eller rödhårig). De Romer jag mött och kännt har sett ut somman tänker sig Greker eller spanjorer tycker jag, men ljusare i huden för de jag mött bor här uppe i norden. DE valonättlingar jag mött har varit i alla möjliga färger och former, det är så pass långt bak så det är svårt att bara säga "Jag ser ut såhär pga...".

Jag själv ser nog inte ut som man förväntar sig att en viss folkgrupp i Sverige ska se ut men ändå tillhör jag den. Det kan jag dessutom stärka sedan jag började släktforska. När det kommer till folkgrupper som inte har "ett land" men räknas som ett folk ändå - Kurder, Samer, Romer så är utseendet mindre viktigt, det är kulturen och gemenskapen som är det viktiga. Etniska markörer som en Kolt för samerna- som innom folkfgruppen kan variera stort, är säkert mellan Romerna med deras kläder, och så är det även bland Kurderna.

Eftersom Sverge inte längre registrerar folk utifrån dera setnicitet så kan det vara småsvårt att forska runt det. Vill gärna höra hur det gått för er som skrivit i tråden, om ni upptäckt några Romer I släkten? :)

Anmäl
2013-05-05 03:48 #7 av: Pelle Långlös

Aha okej då hänger jag med,

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-05-05 04:01 #8 av: Gur4m1

#7 Finns ju jättemånga blonda och blåögda samer idag. t.ex Precis som det finns blåögda Kurder..och Romer.

Anmäl
2013-05-08 18:48 #9 av: [Mustangcab]


# 8 Det tror jag inte då blåögdhet är recessivt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Recessivt_anlag

Själv är jag mycket ljushyad med brunrött hår och bruna ögon. Min far var relativt mörkhyad och svart hår och hade knallblå ögon.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-08 22:23 #10 av: Gur4m1


#9 wikipedia får säga vad den vill, det förekommer "ljusögda" kurder och Romer och uppenbart även Samer (som jag själv). Däremot med "blåögd" så kna det ju oftast kanske handla om gröna eller melerade ögon. Två till synes blåögda kan ju få ett brunögt/grönögt barn.

Och med tanke på att blåögd och grönögd kommit fram trots att "urbefolkningen" nog varit brunögda hela bunten så är det väl mutationer som dykt upp och hållit sig kvar i vissa led. I Samernas fall misstänker jag ju "nordmäns" inblandning ;) På senare tid, Samma sak kan det ju vara med Romer som är just Resandefolk. Kurder...vet inte, de är ju ett väldigt gammalt folk och urpsrngligen från Irak/Iran/Syrien-område?

Man talar ju även om ett blåögt folk i Spanien eller om det var Italien? :) Så ja, blåögda finner du bland kurder, romer och samer. Jag pysslar inte med rasbiologi rent så.

Anmäl
2013-05-09 10:38 #11 av: [Mustangcab]


Nej två blåögda kan aldrig få ett brunögt barn då blåögt är recessivt. Däremot så kan två brunögda få ett blåögt barn ifall bägge föräldrarna bär på anlag för detta. Mest välkännt är väl Frank Sinatra som var italiensk men som hade blå ögon och som kallades "Ol´blue eyes". Min far är inte lika välkänd som FS men han var också mörk i skinnet med svart hår men hade blå ögon. Ett av oss 4 barn har blå ögon och det är min äldste bror så min mor som var brunögd precis som jag och som hade samma hudtyp. dvs väldigt ljus som lätt bli bränd, måste också haft anlag för blåögdhet.

I övrigt så är denne bror också väldigt ljushyad och har cendrefärgrat hår. Min andre bror har eller hade svart hår (det är grått numera) och bruna ögon och mörkare hy precis som vår far. Min syster hade också denna hudtyp och var brunögd och svarthårig, dock väldigt krullig i håret med en kvalité som påmnde om svinto. Hon kunde aldrig låta sitt hår växa långt då det enbart växte på höjdenSkrattar. Min syster lever inte längre vilket mina bröder gör.

Jag kan dessutom tillägga att mina bröder som är 69 och 73 år gamla så har den f.d svarthårige numera grått hår medan den andre som är äldst inte  syns ett grått hårstrå. Detsamma gäller mig som är 60. Jag har långt brunrött hår med lite grann grått framme vid  tinngen. Min mor dog vid 80 års ålder och hon hade också färg kvar i sitt hår med lite gråa stänk.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-09 13:11 #12 av: Gur4m1

JAg har hört det där förr "nej tåv brunögda kan inte få blåa ögon yada yada". men som sagt..Gröna ögon är inte blå ögn och till synes "blå ögon" kan vara melerade eentligen.Kan handla om väldigt små/en liten fläck med grönt eller brunt. Min pojkvän är brunögd, mycket ljust brun. men har en "blåögd" mamma, pappa och bror. Att han är son till sin blöögda mor är det inget snack om saken, däremot kunde man ju alltid diskutera fadersskapet - men det skulle inte gå enligt dig. Jag tycte som dig första gången jag mötte min pojkväns familj (som också härstamar ur ett urfolk på faderns sida) "Shit han är brunögd med blöögda föräldrar!- han måste var adopterad eller något". Men jag läste på och det var inte så "självklart" visade det sig.

Notera att han inte är BRUNÖGD, utan mer grönbrun. Samma sak är det hos mina egna kusiner som är samiska från både sin mamma och pappas sida. Min moster har samma blå ögon som mig- Gråblå med lite gult mot mitten- dvs melerade. Deras far har "italienska" bruna ögon ;) Deras samtliga barn har en ljus vacker, grönbrun färg på ögonen. Min ena kusin har fått blåögda barn ihop med sin blåögda man, men hon räknas som brunögd och är så pass brun och mörk i både hud och hår att folk trodde att hon var adopterad från utlandet när hon var liten. Själv är jag närmare samerna än min kusin, rent generationsmässigt i släkten men är "blåögd" och blond med rödlätta drag- precis som mina kusiner och syster på samma sida. Trodde förut att det kanske var från min mors sida där gammelmormor härstammar från UK, men jag har märkt dessa drag hos många i området där min pappa kommer från. Min pojkväns morfar och morbror är blåögda, som jag upplever "riktigt" blåögda, och i kropp och utseende så är de väldigt lika min pojkvän i övrigt- förutom att min pojkvän blir väligt lätt brun och har mörkbrunt hår.  

http://www.familjeliv.se/Forum-2-14/m29616096.html <. Kanske inte världens bästa källa men vittnar om att andra har liknande erfarenheter. Även om man kan räkna och dona så är ingenting 100%, helt uppenbart- om man nu inte vill börja anklaga kvinnorna för att ha varit på sidan om och fadern inte är den riktiga. Nu känner jag mina sväröfräldrar väldigt bra och har även träffat släkten på båda sidorna och är ganska övertygad om att min brunögda pojkvän är sin pappas son. Det är bara ögonfärgen som talar emot det. Men det är alltså för att hans pappa har gula stänk i sina helt klarblå ögon som det alltså är möjligt att faktiskt få ett brunögt barn. JAg gissar att det är samma sak i min släkt, dåvi inte har helt klarbå ögon, min mamma har "melerade" ögon, ävne jag och min syster- även om vi kallar dme för blå. Min syster med sina melerade ögon fick med sin blåögda man ett barn med jätteklarblå ögon (absolut inte melerad till utseendet).

Mutationer förekommer. Det är ju inget som händer bara en gång varje istid. Det sker här och nu, mitt bland oss. Så vad som skett här som är ärftligt och sne mutationer eller pga att vissa av de blå ögonen uppenbart egentligen inte är "rena blå ögon" vet jag inte. Jag vet bara att biologilektionen är lite mer invecklad än "blå ögon kan inte få brunt". "Bruna ögon får garanterad brunögda barn"

Förklarades rätt bra här:
http://genetics.thetech.org/online-exhibits/what-color-eyes-will-your-children-have där man även, lite väl enkelt, kan "calculate"  vilken % man har på vissa färger på sin avkomma utifrån sina och partnerns ögonfärg samt ens föräldrar.

Anmäl
2013-05-09 16:04 #13 av: [Mustangcab]


Har två föräldrar bruna ögon så kan deras barn få i princip vilken färg som helst om föräldrarna bär på. Det kan vara låååångt tillbaka i släkten då det dyker upp igen. Men två blåögda föräldrar och då menar jag just blåögda inte något annat mellanting eller melerat kan INTE få brunögda barn. Sen kan färgen av blå variera på barnen.

Ja mutationer förekommer det är jag medveten om men de är ovanliga när det gäller ögonfärg. 30% av befolkninge har inte den far de tror att de har.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-09 16:52 #14 av: Gur4m1

Ja precis. Länken jag skrev i inlägget innan förklarar varför blåögda par ibland kan få brunögda barn :) Det är altså inte en omöjlighet om än kanske ovanligare än brunögda får blåögda barn.

Det kan finnas saker som gör att det är svårt att se om en person är "melerad" också. Jag upplever mina svärföräldrar som två väldigt blåögda personer men min pojkvän säger att hans pappa har melerade ögon. Hans mor och morfar har blå ögon. Själv räknas jag nog som blåögd men skulle kalla mig för melerad även om jag vid första anblick ser blåögd ut. Med blå ögon räknarjag ju ljusblå mörkblå, gråblå. Ett par ögon kna vara enormt blå men med ett stänk eller en ynka liten prick med brunt för att vara melerat- alltså inte alltid något man ser med blotta ögat.

Så läst artikeln jag länkade till. Handlar om att anlag kan slås av och på, eller vara trasiga och sedan bli hela, om jag förstod rätt. Det är som sagt inte vaart eller vitt eller satt i sten. Att brja anklaga alla som int har "rätt ögonfärg" för otrohet...känns inte okej, då det finns förklaringar på varför sånt här kan uppkomma, även om det är ovanligt (men alltså inte omöjligt).

Anmäl
2013-05-10 10:57 #15 av: [Mustangcab]

Jag avsåg inte att anklaga någon för otrohet. Men det är ändå så att 30% inte har den far som de tror att de har. Min man man har mångfärgade ögon. Dvs de är blå med en bit av brunt inne i det ena. Att han har den far han tror att han har råder ingen tvekan om då de är väldigt likaSkrattar

En yngre släkring till mig är gift med en spanjor som är svarthårig, han har en dotter sen ett tidigare föhållande och denna ha rågblont hår och blå ögon. Jag trodde då att mamman hade samma hårfärg. Det visade sig vara helt galet. Hon har brunt hår. Jag frågade farmodern till flickan som sa att det rågblonda kom från den spanska delen av släkten och att flera släktingar till denna tjej också har rågblont hår.

Vi är mer blandade vad vi trorSkrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.