10. Cermonier / Ritualer

Aztekernas banketter

2010-04-19 12:49 #0 av: sissie

Det finns gott om information om aztekernas ceremonier och festmåltider. Före en festmåltid så delade tjänarna ut tobaksrör och blommor ibland. Blommorna skulle gästerna gnida ansikte och händerna med. Innan man började äta så släppte varje gäst en bit mat på marken för att hedra den stora gudinnan Tlaltecuhtli.

Bordskicket var yvigt och rörelserna härmade de rörelser som användes på slagfältet. När de åt så hade de såsskålen i höger hand och korgen med talemales eller tortillas i den vänstra. Efter maten fick gästerna en bägare gjord av kalebass, med chokladdryck i.

Män och kvinnor åt på skilda platser under banketterna. Troligen så var det bara männen som fick dricka chokladdryck. Kvinnorna drack troligen en tunnflytande välling gjord på majs.

De rika tog ofta emot sina gäster i enskilda rum runt en gård. Vid midnatt påbörjades festen. En del drack choklad och åt svampar som gav hallucinationer. Det de såg berättade de för de övriga gästerna.

Vid gryningen eller precis innan gryningen sjöng man och utförde eldsoffer som de grävde ner på den öppna gårdsplanen. Detta för att försäkra sig om att världen och barnen skulle ha det bra.

Efter festen så lämnades den överblivna maten till de fattiga som hade bjudits in för att få vara åskådare av banketten. Ibland så fick tjänarna det istället.

När banketten var över så fick alltid värden sig en skarp tillsägelse från de äldre männen för att påminna honom om sin dödlighet. Detta för att värden inte skulle gripas av högmod.

Läs mer Aztekernas mat

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-29 13:54 #1 av: medde

Mat! Vem älskar inte mat:-)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.