17. Resor / Äventyr

Vika skulle du vilja bo hos?

2010-05-07 08:56 #0 av: sissie

Om du fick chansen att bo en vecka hos någon stam eller by med ursrpungsfolk. Vilka skulle du vilja bo hos?

Jag själv skulle kunna tänka mig flera stycken. Inuiterna vore kul. Likaså indianderna i nordamerika. Samoa vore också roligt att åka till.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-05-07 09:53 #1 av: Rita-S

Indianer som lever på traditionellt vis! Glatt!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-05-07 14:12 #2 av: medde

Indianer. (Nordamerika)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-12-26 01:49 #3 av: KPD

Något folk i Centralasien skulle vara intressant att bo hos.

Vad som dock skulle locka mig mer vore att bo en tid i något gammalt kloster i Egypten eller Georgien. I Egypten finns några av kristenhetens äldsta kloster. Också Georgien har flera äldre kloster.

Bilden visar grottklostret Davit Gareja i Georgien.

 

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2012-12-31 08:09 #4 av: Gur4m1

Samerna under tiden de samlar ren (i kåtor, inte fjällstugor och fritidshus). Det skulle jag vilja prova. Jag är lite avig mot sjukdomar och parasiter i sydligare länder, annars vore även det intressant som tusan. Nordamerika skulle ju vara ett alternativ annars.

Anmäl
2013-02-25 18:41 #5 av: [Nåjd]

Bor långa och korta perioder hos en familj i Hotevilla som ligger på Hopis mark i Navaho reservatet.Kom i kontakt med dom genom volontär arbete i reservatet samt en organisation  som heter Adopt An Elder.

Många gånger skönmålar vi livet hos ursprungsfolk men deras verklighet är allt annat än bra många gånger.Men jag säger så här,åk och upplev fast det är inte alltid så lätt att komma in bland folket för dom har en djup misstanke mot den vite mannen sen urminnes tider men väl man funnit vänner som ser att man inte är ute efter egen vinnings skull så får man vänner för livet och dom är fantastiskt fina människor med ett enormt hjärta Ler

Anmäl
2013-02-25 18:56 #6 av: Gur4m1


Jag vill mest var amed samerna för att jag själv är same men inte "fått" leva som en.  Tror detär stor skillnad på att leva med svenska samer och kanske någon stam i Afrika. Urspringsfolk är människor, precis som vi- en del giriga, precis som vi. Urspringsfolk är ingen speciell, egen art av människosläktet. Tror absolut att folk exotifierar ursprungsfolk och deras liv.

Anmäl
2013-02-25 19:15 #7 av: [Nåjd]

# 6 Det här gör mig ont att läsa att du själv är Same och inte fått leva som, det gör riktigt ont i mig för du har ju all rätt till ditt ursprung.Vet ju inte vad det beror på men var dig själv i din egen natur för där mår du som bäst,låt ingen ta ditt arv ifrån dig för Du är Du  och det kan ingen någonsin ta ifrån Dig Blomma

Anmäl
2013-02-25 21:20 #8 av: Gur4m1


Min egen natur? :) Den är lika mycket svenskarnas natur om du frågar mig. Ment tack för dina vänliga ord, men du är väl medveten om att de flesta svenska samer blev kolonialiserade/bortdrivna under början av 1900-talet med fördel till de neddrivna samerna från norrifrån? :) Jag tillhör de icke renägande samerna (men mina förfäder har ägt både lappskatteland och renar)  men aldrig tilhört det där statliga påhttet som ska föreställa en sameby. Där har vi "samer, men inte samer nog" varit utestängda från i flera generationer och förlorat allt som vi har rätt till-inte minst med vår födslorätt. Men, men... Att få leva sida vid sida av skogen och naturen och även renen vore en trevlig upplevelse. Men jag är långt ifrån den enda samen som känner osm jag gör men vi börjar också få upprättelse, eller man kan iallafall hoppas. Som sagt, urfolk exotifieras, men "de" är lika mycket människa som "oss" och där finns både kärlek, girighet och ondska, bara i annan skepnad. Nu ska jag inte förstöra denna fina tråd med mer OT. Nåjd är du släkt med/bekant eller månne själv -konstnären till din Avatar?

Anmäl
2013-02-26 07:51 #9 av: [Nåjd]

# 8 Är inte så insatt i Samiska kulturen men just det du skriver om i början på 1900-talet har jag nog läst nånstans och sånt gör mig så arg.Jag kan aldrig förstå varför man behandlat ursprungsfolk illa i alla tider oavsett vilken plats på jorden man kommer från.Det går bara inte in i mig och jag intar försvarsställning direkt.

Ser ju bara i Navaho hur det går till så långt in i 2000-talet som vi är.Man kan inte med ord beskriva det som pågår med tvångsförflyttningar bara för man vill åt marker för tjäna pengar på kol och uran som i sin tur förgiftar allt i sin väg så både människor och djur blir sjuka,dricksvatten förgiftat och vissa platser avstängda dygnet runt för man inte kan vistas där och så mycket mer galenskap.

Ord räcker inte till man behöver nästan se det på plats för att förstå och jag tycker vi som inte är ursprungsfolk har så oerhört mycket att lära av er istället för att göra skillnad på folk.Det finns ju en oerhörd fin kunskap om både natur och andlighet som vi alla borde ta till oss istället för att behandla orätt.

Oj skulle kunna skriva meterspalter nu men ska väl inte kapa din tråd för mycket Sissi Generad

Men jag önskar att alla kunde visa respekten och låta människor leva och vara som dom är.

Avataren råkade jag bara på,tyckte om den men vet inte alls vem som målat bilden.Jag bara norpade den och gillar den skarpt Cool

Anmäl
2013-02-26 18:46 #10 av: Gur4m1


Alla är vi "ursprungsfolk" på så vids att vi är alla från jorden och det är vårt hem så jag förstår inte varför det bara ska vara renskötande samers (En väldigt liten del av den smaiska befolkningen) "Affärer" när gruvor (utländska) börjar förstöra vår fjällvärld för generationer. I Sverige. Gör mig ritkigt rasande. USa låter än värre men alla VET att _USA_ gör korkade saker.
Din avatar liknar väldigt mycket i stilen, bilder av en konstnärinna som är ättling till Rika-Maja (som jag) från norrbotten. Men jag kan ha fel.
http://www.samekonst.se/marre.asp 

 

Anmäl
2013-02-26 19:16 #11 av: [Nåjd]

Oj vilken massa fin konst och du har rätt,hittade bilden i min avatar under knappen andemakter.Vad kul att veta vem som gjort den och wow vad mycket snyggt hon målat.Där ska jag titta in igen och njuta Cool

Anmäl
2013-05-04 19:50 #12 av: Pelle Långlös

Jag har också samiskt blod i mig men det är väldigt långt tillbaka i tiden. Början av 1800-talet skulle jag tro det var.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-05-04 21:14 #13 av: Gur4m1

#12 vad skoj :) Jag släktforskade och fann samer på min mors sida, släkt med Labba bland annat och en annan, idag utdöd samesläkt (inte i blod men i namn)- men det är lååångt tillbaka. Eftersom jag alltid vetat att jag är "lapp" men inte fått ta del av den "världen" (likt många imitt område pga koloniseringen) så fokuserade jag på min mammas släkt för de "ser ut" så som samer ofta ser ut när de avbildas i konst och foto.

Det var först när jag började rota i min blonda, blåögda fars släkt jag upptäckte att sameblodet var bra mycket närmre än vad jag trodde. Jag har nu kommit i kontakt med samiska släktingar som idag både talar och lever som samer (koltbärare, kulturellt engagerade), det är jättekul! och jag lade undan "halvsame" och bestämde mig för att bli same på heltid och skita i vad andra säger och tycker om saken.

Så idag lade jag min första röst (men inte sista) till Sametinget som har val nu i maj. Svenska är väldigt inne i "jag är halvitalienare, 25% Finne och 5% same" medan de jag känner som är samer är mer "Klart ud är same! Antingen same eller inte same, det finns inga halva samer". Det finns regler som man måste uppfylla för att få rösta idag, men det finns inga regler emot att kalla sig själv för det om det är vad man "är".  

En del är "halvsamer" men känner sig tydligen inte som en same, men denne skulle alltid vara välkommen att bli det.

Anmäl
2013-05-05 03:44 #14 av: Pelle Långlös

Detta är också från min mammas sida. Men eftersom de senare flyttade runt i Norrland/Lappland och sedan hämnat i Stockholm så känner jag mig inte alls Som same. :-(

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-05-05 04:03 #15 av: Gur4m1

#14 Det förstår jag :) Gäller ju att ha en del av identiteten med sig. Själv är jag uppvuxen där mina samiska förfäder levde så det är en naturlig del av mig oavsett, även om språket och en stor del av kulturen gått förlorad. Men det är kul att veta sin historia :) Speciellt idag när man kan vara stolt över sitt ursprung istället för att skämmas över den.

Anmäl
2013-05-05 10:18 #16 av: Pelle Långlös

Håller med. Det är roligt att veta sitt ursprung. :-)

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-05-09 10:43 #17 av: [Mustangcab]

Ni får ursäkta, men på det sätt som ursprungsbefolkningen har det så känner jag ingen större lust att bo hos någon av dem. Känner inuiter från Grönland och skulle gärna vilja åka dit. Men numera så finns det hus där så jag behöver inte bo i en iglooSkrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-09 12:52 #18 av: Gur4m1

samerna har också hus men vi har marnader och andra tillfllen då man kan träffa och ofta sover i mer traditionella, mer tillfälliga "byggnader". Det handlar om kanske dagar. Antar att det är samma för inuterna. "igloor" och liknande är mest för turister eller om de är ute och jagar? :) Skulle ju vara kul att prova på at övernatta utomhus i så kallt väder- på traditionellt sätt- dvs sätt som är beprövade och gör så att man klarar det. Hört att det ska vara väldigt bekvämt och mysigt att sova i snön.

Anmäl
2013-05-09 16:06 #19 av: [Mustangcab]

# 18 Har du testat ishotellet i JukkasjärviSkrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-09 16:55 #20 av: Gur4m1

#19 nej det känns inte så värt att betala tusentals kronor för att sova bland is och snö när man kan göra det gratis på ens egen bakgård ;) Har dock aldrig gjort det. Sovit ute i snön, men varit småsugen. Dock byggt snökgrottor och det har alltid varit skönt och bekvämt.

Har tillgång av en träkåta men aldrig övernattat i den.

Anmäl
2013-05-10 10:58 #21 av: [Mustangcab]

# 20 Håller fullkomligt med digSkrattarÄven om jag själv inte har någon isgrotta att ligga i.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-12 20:44 #22 av: [Pernilla7]

Med vilka ursprungsfolk som helst som har kvar deras värderingar, religion och deras kultur. Som inte har glömt och blivit allt för påverkade av vårat samhälle. 

Jag lär mig språk snabbt, så hade varit jättekul och framförallt jättegivande! Men jag hade säkert blivit kvar där.. Vilket inte nödvändigtvis vore en dålig sak. ^^


Må lycka och glädje vara med er! StjärnorAnmäl
2013-10-12 22:15 #23 av: Gur4m1

Alla urfolk ha rju mer eller mindre även fått lov att ha en fot i den moderna världen, annars överlever de inte. Samerna i Sverige är ju ett sådant exempel,man älskar det "Exotiska" och romantiserar det hårda livet som ickesame, och man får en viss bild och tror sen att "de är inte äkta" när de även bor i hus och kör volvo, och gör vad de kan för att överleva- som i alla tider. Samma sak för inuiterna och indianerna. Men värderingarna och kulturen lever kvar, om inte annat just under ytan och där få svenskar ser.

Anmäl
2013-10-12 23:44 #24 av: [Pernilla7]

Jag tycker det är synd. Skulle vilja prova bo som dom gjorde förut, innan de förstördes.. Menmen jag har förståelse för att dom mer eller mindre måste bygga hus som våra, skaffa bil m,m... Men när jag ser dom som helt har glömt bort.. Glömt bort vad deras förfäder gjorde, deras värderingar och kultur, vad dom trodde på.. Då blir jag lite ledsen, men jag hoppas dom kommer gå den väg som är bäst för dom! Glad

 Åh jag bara önskar att någon kunde gå och våga bo som dom gjorde förut! Rebella! Dom klarade det förut, de kan dom nu också. Vi har gjort oss så beroende av saker, som egentligen inte behövs för att överleva och leva ett lyckligt liv. 

Ibland känner jag för att bara åka iväg och leva så själv, men skulle säkert få problem med myndigheter, plus jag har ju ett socialt behov.. 

Du tänker nog att jag är ung och full av drömmar, och så kan de mycket väl vara haha! Men just nu tror jag iallafall att man skulle kunna leva så om man verkligen ville. Men min uppfattning kanske ändras med tiden, även fast jag inte tror de nu. Skämtar


Må lycka vara med dig!  Stjärnor

Anmäl
2013-10-13 12:53 #25 av: Gur4m1

Hmm...:D Det där är svårt och....känns märkligt det du säger. Att de är "förstödrda" som folk? ISveirge fanns en lag som gjorde "LApp ska vara lapp". De samer i Sverige som "glömt bort" sitt ursprng, har inte själva valt det- men få svenskar känner till samernas historia-många svenskar känner inte ens vid att de själva är av samiskt ursprung och är välkomna att rösta. Handlar om att de är folk, och de måste också få drömma. Alla samer vill kanske inte bo i en kåta året om, men de måste fortfarande vara välkomna tillbaka till "sin stam" för det och ta del av sin historia, kultur och rötter- vilket de flesta gör.

Själv visste jag inte om mitt samiska ursprung, bara anat den, då min far är svensk ursprungssame och hör till dem som "inte var lapp nog" när min farfar blev bestulen sitt renmärke för hans far räknades som svensk. Detta var under 60-talet och satte djupa spår hos min far som känner att han "inte får" kalla sig för same. Men idag är han med i Sametingets röstlängder tillsammans med sina döttrar. Bara för att vi lever i hus och har heltidsarbeten och kör bil så förändrar det inte att vi är samer, ett folk, för markerna där vi jagar är samma marker mina förfäder jagat i århundraden, kanske tusentals år. Men det är Sverige som hindrat mig att känna till min historia och det är staten som sett till att det samiska folket mest bråkat inbördes om vem som har rätt till vad- precis samma sak sker bland indianerna med deras kasinon.

Men vilka i sverige står upp motgruvboomen i Sverige idag? Svenskar såklart, men nästan ALLA samer ställer sig upp emot sådant. Det kna man inte säga om svenskarna. Så bara för att jag bor i ett hus och inte åker med en ren till jobbet så betyder det inte att värderingarna är borta, bara att jag inte vill leva på ett museum. Inte ens idnianerna eller samerna har levt och verkat EXAKT likadant genom årtusenden. Renen som den hålls idag är ett stort hot mot Sveriges rvdjursstam- eller andra hållet runt, rovdjurspolitiken som dne drivs idag är ett stort hot mot de renskötande samerna. Men vi vill ha rovdjur? Det borde tillhöra den "urlära" att även rovdjuren har en plats i världen. Men samerna kna inte leva med sina renar året runt och bo i kåtor, för vi är under staten, vi måste tjäna pengar, vi måste överleva också. Vi har inget reservat och det vet jag inte ens om det är något jag själv vill eftersträva. Men folket är inte förstört eller "mindre äkta" idag än för 100 år sedan. Det är bara inte som i dina drömmar :P

Anmäl
2013-10-15 15:48 #26 av: Gur4m1

#24 och alla ni andra också, som kanske vill uppleva den samiska kulturen och värmen är välkomna att demonstrera med oss i Kungsträdgården den 24-26 där samer kommer att finnas med kåtor och försäljning av slöjd, konst och hantverk och annat som ska stöda kampen för en förändring av minrallagen och respekt för samerna och markerna de brukar. 


Anmäl
2013-10-15 16:25 #27 av: [Pernilla7]

#25 Ojj jag menade inte människorna, dom var starka i själ. Jag menade deras marker, hur dom bodde. Visst det finns fortfarande reservat men nuförtiden får inte vi (vi som inte är ursprungsfolk) bo hur vi vill heller. Vi är inte lika fria, vi alla människor. 

Det är det jag tycker är så synd, att dom har glömt bort sitt ursprung. Alltså jag skyller inte på någon utan jag menar att oavsett orsak så är det ju synd. 

Åh jag blev rörd! Så glad för din pappa! Ja jag tycker det är konstigt att vi inte får mer information om samerna i gymnasiet. Vi måste lära oss Norska och danska det står i kursplanen serru för det är dom skandinaviska språken. Jag frågade min lärare varför vi inte får läsa lite samiska då? Det är väl isåfall det ultimata skandinaviska språket? Samerna var ju här först, dom är ursprungsfolk och bodde i Norge och Sverige som jag vet men kanske i Danmark med? Hon tyckte också det var konstigt men hon kan ju inte ändra på det. :/ 

Jag vet inte så mycket om samerna, men indianerna i Amerika dödade ju rovdjur, jagade mer, t ex vargar som vi idag inte får skjuta. Dagens rovdjurspolitik är ett skämt. Dom har en plats i världen och bör inte bli utrotade, men man bör få jaga. För mycket av något är inte bra, balans skare va! Om jag fick som jag önskade så skulle man jaga för att överleva varje dag. Livet skulle bli tuffare, javisst, men inte nödvändigtvis sämre. 

Så länge man vet hur sin kultur var så väljer man ju själv om man vill leva den eller inte (mer eller mindre med tanke på statliga myndigheter och sånt). Man kan fortfarande vara same/indian/aborigin i sitt hjärta :) Livet är vad man gör det till (typ). ^^

#26 Kungsträdgården.. Hmm har hört det förut.. Ligger det i Stockholm eller? :)

Anmäl
2013-10-15 19:52 #28 av: Gur4m1

#26 Ja jo jag glömde kanske skriva det: Demonstrationen och manifestationen är i STOCKHOLM :D Det är inte ofta man samlar så många från sveriges urspringsfolk samerna på en och samma plats i Sveriges huvudstad så alla som bor i närheten borde passa på att besöka. De ska länga upp tältkåtor och bjuder säkert på både kaffe och kultur för ögon och själ.

Angående Skandinaviska språken beror det nog på att Samiska inte tillhör samma sprkfamilj som Svenska, norska och danska. Samiska är ett språk, minst lika gammal, eller kanske även förfadern till finska- även hört teorier att det fanns ett språk- som sedan finskan och samiskan kom sprungen ur. Men sen är det väldigt stor skillnad på nordsamiska och sydsamiska- och samiska folket är en blandning.

Vi är inte "mongoler" som kom hit för tusentals år sedan, vi är olika folkslag som kom hit för tusentals år sedan. Ett folk vandrade västeifrån norska kusten och den andra kom österifrån och där möttes väl även språken för man märker en skillnad mellan just det man talar i Syd och det man talar i Nord. Det är så gott som helt egna språk- som isländska och Svenska är egna språk.

Men finska och samiska är närbesläktade. För en svensk är det mycket svårt att lära sig samiska (precis som finska är rappakalja- man kan sällan gissa sig fram till vad ordet betyder) medans alla svenskar mer eller mindre kan lista ut vad en tysk, norsk, dansk, eller t.ex en från Holland skriver/säger. Men ja, enda sammanhang jag hört en same ses bli omnänd (en anmoder till mig själv, Rika-Maja) var i min gymnasiala religionskurs, där hon togs upp som en myt och exempel på "naturreligioner". I en bok omnämndes hela historien, och hon med namn, i en nyare bok tror jag de kasnke rent av bara omnämner henne lite snabbt, jag blev lite besviken. Det var nämligen väldigt roligt att få läsa om en förfader i en skolbok. Svenska och Norska samer är väldigt nära sammanflätade också, då svenska samer förr i tiden vandrade över gränse till Norge och levde även där, och andra hållet med.

Idag får man bara hör om den renägande samen, och den "mytiska" samen om inte finns längre, eftersom de bara är uppdiktade :) Svensken kan inte tänka sig att han själv är denne same eller att grannen är det- för man har inte de förväntade attributen.

Indianreservat verkar väldigt depprimerande av det jag sett och hört.


Men nu blev det lite OT, men tråden verkar ganska lugn och stilla så det kanske inte blev så farligt.
Anmäl
2013-10-24 22:08 #29 av: NiklasTyreso

Jag skulle gärna besöka australiska aboriginer. Jag tycker de har en intressant förhistoria, historia, kultur och religion. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.