* Sydamerikas folk

Kapybaran - ett köttdjur

2010-03-09 07:58 #0 av: sissie

Kapybaran lever i Sydamerika längs med floderna och sjöar. Många folk jagade den för köttets skull, som ett alternativ till den fisk som fångades i floderna. Kapybarans närmaste släkting är marsvinet, men till skillnad från marsvinet så blir kapybaran 50-60 kilo tung.

Kapybara är en stor gnagare som påminner om en flodhäst men är nära släkt med marsvinet. Och den kan bli stor. 50-60 kilo ungefär. I sydamerika föds den upp på farmer som köttdjur. Ett framtida lantdjur även hos oss? En farm finns redan i södra delarna av Sverige.

Kapybara bor i större delen av Syd amerika där den är vanlig. Djuret har en stor robust kropp och kan bli 130 cm lång och 50 cm i mankhöjd. Honor och hanar ser ungefär lika danna ut. Honorna är oftast lite större än hanarna. Pälsen är grov i sin struktur och ganska gles så att man kan se huden igenom på en del ställen. Färgen är brunaktig men en del har mörkare fläckar i ansiktet.

Huvudet är ganska runt och nosen trubbig, öronen små. Den lever stora delar av sitt liv i vatten där den kan sluta sina näsborrar och de små öronen sitter högt uppe på huvudet tillsammans med ögonen.

kapybara1.jpg

Kapybaran lever som så många andra gnagare i grupper om 10 djur eller fler. De blir könsmogna tidigt och får sina ungar på våren. Kapybaran blir ca 4 år i det vilda. I fångenskap blir de lite äldre, 5-10 år.

Kapybaran är en växtätare och livnär sig på både landväxter men även mycket på vattenväxter. Den är en utmärkt simmare och kan dyka i upp till 5 minuter.

2009 startades den första kapybara farmen. Kapybaran föds upp för köttets skull som ska smaka väldigt bra. Den är ett bra komplement till jordbrukets bokskapsuppfödning.

I Sydamerika så äter folk kapybara under fastetiden varje år, då den enligt lokala regler räknas som vattendjur och därför kan jämställas med fisk. Fisk får de nämligen äta under fastan.

Capybara farm - Sverige

 

Källa: Wikipedia.se

Bilder: Wikipedia.org 2010-02-06

och Wikipedia.se 2010-02-06

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-15 13:31 #1 av: medde

Intressant att det ska startas up en farm för dom här djuren i vårat land. Ser ut som för stora marsvin tycker jag, men väldigt söta. Kan man säga så om maten?Flört

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-03-26 21:01 #2 av: sissie

Dom låter för gulliga också. Piper och visslar som marsvin.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-27 11:23 #3 av: medde

Riktiga raringar!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-03-27 13:09 #4 av: sissie

Svårt att tänka sig dem som köttdjur, men i sydamerika jagas de för köttets skull.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.