* Arktiska folk

Renen

2010-03-08 21:04 #0 av: sissie

Renen är viktig för samerna. Deras renskötsel bidrar med cirka 2 000 ton renkött varje år. Och vem har inte hört talas om Jultomens renar? Renen är ett hjortdjur och finns som två raser. Renen och karibo.

I Skandinavien och Eurasien kallas den för just ren. I nordamerikanska kontinenten och grönland heter den karibo. De tillhör dock samma art nämligen rangifer tarandus. Renarna är bara delvis tämjda. De lever vilt men accepterar människans närvaro och en del renas tämjs helt så de kan användas som dragdjur.

Renarna äter olika sorters lavar som den sparkar fram under snön. Men de betar också en hel del andra växter också. Det är späda blad som de helst äter. De är inte lika fiberrika och därför mer lättsmälta.

Renen har precis som kon fyra magar och renen idisslar. När det är sommar så kommer de lättare åt maten och de lägger på sig ett rejält lager med underhudsfett. Ofta ser man renar med en riktigt stor kalaskula fram på hösten av all god mat de hittat.

404px-Rentier_fws_1.jpgRenen är ett väl anpassat djur för de kalla trakterna. De har hår på hela kroppen. Till och med mulen har kort tät päls. I benen ligger vener och artärer tätt intill varandra så att det kallare syrefattiga blodet värms upp av det tillströmmande varma syrerika blodet. Detta hjälper renen att minska värmeförlusten i benen.

Renen är det ända hjortdjuret där även korna har horn. De blir inte lika stora och ståtliga som tjurarna men kan bli ansenligt stora. Hornen används när korna brunstar och tjurarna gör upp och vem som är störst bäst och vackrast. I november brukar de flesta fälla sina horn. Korna behåller dock hornen så de kan mota bort andra renar från sin utgrävda betesgrop. Speciellt när de har sin kalv som också betar i samma grop som mamma.

Kalvarna föds i maj och följer med sin mamma under sitt första år. Kalvar som förlorat sin mamma slår sig ofta ihop med en rentjur för att få hjälp att hitta mat. Vilket tolereras av tjurarna.

När renar går så hörs det ett knäppande ljud från deras bakben. Förr så trodde man att det var klövarn som slog emot varandra, men senare forskning har visat att det är en sena som hoppar mot ett ben i hälen. Exakt vad det ljud har för betydelse vet man inte men det är troligt att det hjälper renarna att hålla ihop flockarna under de långa nätterna på vintern.

renskylt.jpgRenen ger inte bara kött. De fina hornen säljs som väggprydnader. Andra inte lika fina horn används till att göra många saker. Knappar, knivshandtag, klädkrokar, m m, Skinnen blir till fällar att ha på golvet eller att sova på. Andra skinn tas håren bort på och blir till mjuka "tyger" till kläder, skor och väskor. Små penningbörsar och annat som dekorerats med olika broderier.

 

Bilder: Wikipedia Commond 2010-03-08

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-02 13:12 #1 av: Loet_old

I skandinavien så har vi fjällrenen som är något mindre än skogsrenen. skogsrenen drar aldrig upp till fjälls utan uppehåller sig i skogslandet.

Skogssamer

Anmäl
2010-04-02 13:25 #2 av: sissie

Vilken trevlig artikel. Väl värd att läsa.Skrattande

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-02 14:08 #3 av: Loet_old

Visst är den det och visar på betydelsen av hundar i renskogen.Glad

Anmäl
2010-04-05 00:57 #4 av: nera

Mycket intressant med renar. De tillhör liksom sverigen flora kan man säga. Glad

Hittade en intressant tubis om renar.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.