* Afrikas folk

Suri – ett folk Etiopien

2010-03-22 20:47 #0 av: sissie

Suri-folket bor i sydvästra delen av Etiopien. Där bor de i byar om 40 till 2 500 människor. Byn styrs av de äldsta männen, men kvinnornas åsikter hörs vida omkring långt innan. Komoru är byns äldste och hövding.

Varje hushåll hos Suri-folket styrs av en kvinna. Kvinnorna styr och ställer som de själva vill. Männen delas in i åldersgrupper. Barn, unga män(tegay), unga äldre män(rora) och äldre män(bara). Varje grupp har sina egna arbetsuppgifter i byn. Tegay är ogifta män som får ta hand om boskapen. De arbetar sig uppåt mot att rora, genom att ta hand om boskapen väl och att slåss med pinnar sin emellan.

Cermonin att stiga till nästa grupp av män sker bara vart 20-30 år. Invigningsriterna kan vara riktigt krävande. De äldre sätter dem på hårda prov som svältning och att tex bli slagen med en piska tills ryggen blöder.

Boskapen är väldigt viktiga för Suri. Dom ger dem status och för att se vem som är bäst när två Suris möts så jämför de hur mycket boskap de har. Kor är värdefullast.

Att vara en Suri är ett hårt liv. För de kan dö för att försvara sina kor och de kan till och med sätta sitt liv på spel för att tjäla boskap från en annan by.

För att bli gift behöver nämligen mannen ge bort ungefär 60 kor till sin blivande hustrus familj.

Suris har några extremt plågsamma ritualer. T ex läpplattor. Ingen vet varför och när det började men det ger kvinnorna status att ha en stor läpp så de får plats med en stor lerplatta i läppen. När de kommit upp i lämplig ålder så slås de fyra nedre främre tänderna ut och ett jack skärs i läppens inre kant. Detta hål förses med en pinne och sakta men säkert så töjer de ut hålet tills de kan placera en lerplatta i läppen. Storleken på plattan avgör hur många kor familjen får när hon gifts bort.

Vill du läsa mer om Suris så besök denna sida.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-26 00:20 #1 av: Lena1971

Jag har faktiskt hört förklaringen att surifolket började med läppförstoringen för att hindra araber från att röva bort kvinnorna. Araberna tappade intresset när kvinnorna inte gick att kyssa längre. Men hur vet man om det är sant?

De verkar ha ett hårt liv, både männen och kvinnorna. Många prövningar.

Anmäl
2010-03-26 07:46 #2 av: sissie

Det är nog inte lätt att att vara en suri. Att araberna skulle vara orsaken till deras läppförstoring kan ju mycket väl vara en orsak.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-26 17:03 #3 av: Ceciliaolucifer

Oj, vilken artikel alltså. Häftigt med sån kunskap. Men det verkar nästan alltid vara kvinnorna som får "lida" i dessa gamla kulturer.

Toppen artikel :)

Anmäl
2010-03-26 17:04 #4 av: sissie

Karlarna har det visst inte allt för roligt de heller. De kan dö under riterna för att gå från barn till man.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-26 17:07 #5 av: Ceciliaolucifer

#4 Jo, det förstår jag. Men jag syftade mest på kroppslig utsmyckning och så :)

Anmäl
2010-03-26 17:20 #6 av: sissie

Jag skulle dock inte vilja ha en sådan läpp. Uttöjda örsnibbar ser bättre ut men inget för mig heller.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-26 23:13 #7 av: Lena1971

#3 Jag tänkte likadant först, men sen kom jag ihåg aboriginerna som får en piercing genom ollonet vid manbarhetsriterna, japanerna som tatuerar alla osynliga kroppsdelar, och så, förstås, omskärelse av små pojkbebisar...

Jag tror i och för sig fortfarande att kvinnor oftare än män lider pin för utseendets skull. Kanske man kan be sajtvärden om en sammanställning över lidande kopplat till skönhet och genus..? Flört 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.