* Australiens folk

Aboriginer

2010-03-14 15:24 #0 av: sissie

Aboriginer kallas ursprungsbefolkningen i Australien. Aboriginerna består av många olika stammar med cirka 250 olika språk. Aboriginerna har funnits i mer än 40 000 år. Endast de senaste 200 åren har det funnits andra människor i Australien.

Aboriginerna är folk som lever tillsammans med naturen och anser att man inte kan äga marken. Den tillhör alla. Aboriginerna har många ritualer och i Alice Spring bjuder de både på sina dansuppvisningar och även på sin inhemska matlagning. Bl a rostade larver.

Alice Spring ligger mitt i hjärtat av Australien och man kan åka bil, buss eller tåg dit. Även flyg och helikopter går bra.

De första aboriginerna kom från Asien och de har bott i Australien i minst 40 000 år kanske till och med så länge som 70 000 år. Namnet aboriginer kommer från latin ab origine som betyder just från eller av början. Alltså ursprungsfolket.

De var ett nomadfolk som följde efter bytesdjurens vandringar. De var både jägare som jagade med spjut, klubba, nät och bumerang. De samlade frukter och nötter också där sådant fanns att plocka. De hjälptes åt att se till att alla fick mat.

Då Australien började användas som straffkoloni i slutet av 1700-talet så fanns det dryga 700 000 aboriginer. De föll dock offer för de sjukdomar som de vita männen förde med sig. De blev också förslavade och ansågs inte vara mer än djur. Många museum betalade dyra pengar för att få tag på kroppar från urbefolkningen att visa upp på museer så många stal de döda aboriginernas kroppar. En och annan dödades också.

Aboriginerna har alltid varit diskriminerade och blir så fortfarande. De får inte samma rätt till utbildning som de vita och kan därför inte få jobb i samma utsträckning. Hela 30% av den aboriginska befolkningen är arbetslös mot 9 % bland de övriga.

I gamla skolböcker ansågs de som en varelse med stort huvud och långa armar och ben. Ungefär som en apa. De ansågs också ha en själ ungefär som ett djur och barnen fick också lära sig att de var kannibaler.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-15 13:22 #1 av: medde

Nu på senare tid har dom fått en del ursäker vilket är väldigt posetivt och ser det som en liten bit på vägen.

Nedan ser ni deras egna flagga

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.