Annons:
Etikettsydamerikas-folk
Läst 6178 ggr
sissie
2010-04-07 10:25

Viracocha

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur många är det som inte har sett Disney’s Kejsarens nya stil? De allra flesta har nog hört talas om Kejsare Cuzco. Men denna artikel handlar inte om honom. Utan om en av de stora Gudarna som omnämns – Viracocha. Inka-indianernas största Gud.

Viracocha är den största av inkas gudar och ansågs vara den som skapade allt. Viracocha steg upp ur Titicacasjön och skapade först ett folk av jättar. Men dessa var han inte nöjd med så han utplånade dem med flodvågor och jordbävningar. Efter det så skapade han inkafolket. I en del sägner hade han två söner som han skickade ut för att lära folket allt som var av värde att veta för att kunna överleva. Viracocha vandrade själv mot norr. Då vandrande han som en vanlig man av medellängd klädd i vitt. Efter att ha lärt sitt folk allt det som de behövde så försvann han gåendes över havet och kom aldrig tillbaka.

Annars så tillbads han i tempel där inkafolket gav offergåvor till sin högt ärade gud. Viracocha avbildades med en mask framför sitt ansikte som föreställde solen. I händerna höll han i blixtar. Trårar rann som regndroppar från hans ögon.

Inka offrade både mat och djur till sin gud. Detta för att behaga sin gud att se till att vädret var bra och skördarna goda. De år skörden slog fel, jordbävningar härjade så hade man offrat för lite till Viracocha.

Källa: Answers.com 2010-04-07

Bild: Wikipedia Commond 2010-04-07

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
nera
2010-04-07 23:47
#1

Jisses! Tänk vad mycket det är som man inte haft en aning om egentligen-

Verkligen intressant läsning.

medde
2010-04-15 21:00
#2

Ingen aning jag heller Skäms

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: