Mat / Dryck

Kakaobönor

2010-03-28 16:38 #0 av: sissie

Kakao används till att göra choklad. Det är bönorna i frukterna som används. Frukterna växer på träd som odlas i de tropiska delarna av världen. Träden kan bli 10 meter höga och heter Theobroma cacao i familjen Malvaväxter.

Frukternas fröer avskiljs och får jäsa i några dagar innan de torkas och rostas. Därefter pressas en olja ur dem. Denna olja används till att göra vitchoklad men även som tillsats till andra choklader. Denna olja stelnar vid ca 32 grader och blir till kakosmör.

Kakao var okänt i Europa tills spanjorerna erövrade Mexico. Innan dess så skördade mayaindianerna kakaofrukterna för minst 2000 år sedan. Hur kakaon blev just choklad är det ingen som vet. En trolig teori är att mayaindianerna skördade frukter som var övermogna och hade börjat jäsa. Det annars så sötsura fruktköttet smakade bittert och frukterna slängdes i elden. Då bönorna inuti frukten började rostas så spreds sig en välbehaglig doft liknande dagens varma choklad.

Bönorna användes också som betalningmedel i Mesoamerika(norra delen av sydamerika, centralamerika och södra delarna av Mexico). Då kunde man få en kanin för fyra bönor och en hustru för 100.

Vill du veta mer om kakaobönan så kan du läsa mer:

Chokladkultur.se

Löpsedelsbild: Wikipedia.se 2010-03-28

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-31 12:28 #1 av: medde

Tack för en fin artikel.

En böna jag verkligen gillar! Så på grund av detvart det verkligen ännu mera kul att få ta del av den här

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-03-31 22:13 #2 av: sissie

Jag vart lite fashinerad över att de åt själva frukten. Det skulle jag vilja prova. Det kanske är något för dagens ungar då den efter vad jag förstod var både söt och sur i smaken.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.