Cermonier / Ritualer

Medicin hjul

2010-03-31 22:10 #0 av: sissie

Medicinhjul byggdes av ursprungsfolket i Nord Amerika och i Canada. Medicinhjulet har troligen ingenting med med medicin att göra utan var ett redskap för medicinmannen. Medicinhjulen byggdes på marken och var ofta upp till 75 meter i diameter.

En av de äldsta medicinhjulen är daterad till 4.500 år gammal. Medicinhjulen har en grundkonstruktion som består av ett stenröse i mitten. Utanför denna är det en ring med stenar. Mellan stenröset och ringen så går det ekrar byggda av stenar. Hur dessa ekrar går kan vara lite olika beroende på vem som byggt medicinhjulet.

Ofta så har medicinhjulet byggts ut i flera generationer och forskarna har även funnit mindre ringar i anslutning till medicinhjulet. En del direkt kopplade till ekrarna men även helt fristående ringar som osymetriskt placerats runt medicinhjulet.

Vad medicinhjulet används till är ingen riktigt säker på. Några troliga teorier är att hjulet symboliserar livet eller året så det blir som en kalender. Troligt är också att med tiden gång har hjulets användning skiftat med generationerna.

Ofta låg medicinhjulet på en helig plats. En plats som hade stor betydelse för folket och där vissa cermonier utfördes. Själva medicinhjulet byggdes utav stenar i olika storlekar som lades på plats direkt på marken. Detta gjordes med stor försiktighet då de inte skulle göra sår i naturen, till skillnad från tex Stone Hedge där stor klippblock skars ut berg och flyttades på plats. Medicinhjulen byggdes av mindre stenar som hittades liggande lösa på marken.

Vill du läsa mer om medicinhjulet så titta in på denna sida. Big Horn County

Källa: Answers.com

Bilder: Wikipedia Commond

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-01 16:09 #1 av: Loet_old

Blir alltid så spännande och samtidigt magiskt hur denna medicinring användes.Men det är sorglit när en bit av historiken fallit i glömska.

 

Anmäl
2010-04-02 00:09 #2 av: nera

Kan bara instämma. Det här med medicinhjul är hur intressant som helst. Fin läsning. Bra artikel. Glad

Anmäl
2010-04-02 00:10 #3 av: sissie

Tackar!

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-05-09 16:25 #4 av: sissie

Det skulle vara kul att få se ett sådant där hjul i verkligheten. Har planer att åka till USA om sisådär 5-10 år. Får väl passa på då.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.