* Europas folk

Det samiska folket.

2010-04-08 10:57 #0 av: Rita-S

För ungefär 10-11 000 år sen anslagsvis kom det folk till skandinavia för att bosätta sig på marken efter istiden. Detta folket är upphavet till det vi i dag kaller samer.

Samerna fanns alltså här redan innan födelsen av rikerna Norge, Sverige, Danmark, Finland och Russland, och samerna önskar därav att benämnas som ursprungsfolk i alla dessa staterna. Så långt är det enbart Norge som har erkänt samerna som ursprungsfolk, men det dröjer nog inte länge innan dom får samma status i Sverige och Finland med, får man tro.

Namnet "Same" är förnorskningen av det samiska ordet sápmi (Nordsamisk)/ saemie (Sörsamisk), som visar till område, folk och språk. Ordet härstammar från det urbaltiska ordet žeme som betyder "land", och är omskriven till šämä på urfinska ursamisk som sen blev moderniserat till sápmi.

Tidiga namn på samerna från tex norsk befolkning kunde vara finne, och lapp från andra, men detta har numera en historisk något negativ klang och folket själv önskar att kallas same för att komma bort från detta, precis som människor av afrikansk härstamning inte önskar att kallas "nigger".

Samerna levde som jägare och fiskare i ett nomadisk samhälle där dom flyttar runt efter mattillgången. För innlands-samerna var det renen och andra bytesdjur dom följde, medan kust-samerna var det huvudfokus på fisket. Vissa hade även får och getter som dom tog med sig runt, dock inte i stor skala. Dock av fångst var fokuset på renen framför allt, och detta djuret försåg dom med mat, horn/ben och päls för allt dom behövde, och det var detta som dikterade deras rutiner, förflyttningar och boplatser. Dom bedrev gärna handel mellan grupperna av päls, mat och redskaper.

Samerna hade sin egen religion, en natur-religion där naturen stod i fokus. Noajdde eller nåjden var schamanen som förde folkets tal till gudarna och vigde sitt liv att arbeta för folket och för gudarna.

Rádienáhttje och Rádienáhkká var gudaparet som skapade världen som den är i dag och människornas själ. Med sig hade dom en rad andra guddomar som representerade dom olika aspekterna vid livet så som liv och död, födsel, fruktbarhet, jakt, väder och så vidare, i likhet med tex norrön mytologi.
Man offrade till sina gudar vid särskilda tider, vid dop, giftemål, begravning och annat, och man offrade vid sjukdom, resor och stora händelser utom tidbestämda riter.

Under medelåldern kom kristendomen till norden, och med den även missionen. Dom kristna satte i sin ära att rädda hedningarna från skärselden och forsökte omvända det samiska folket till kristendommen. En tid hadde man en glidande övergång där Jungfru Maria och Jesus ingick i den samiska religionen som guddomar, en form av övergångsreligion mitt emellan sin egen och den kristna tro, mycket som voodoo blev.

På 1800 talet började även dom olika stater en tvångsförvandling för att förnorska/försvenska/förfinska samerna från sin egen livsstil till att bli "som alla andra", något som tilltog i styrka innpå 1900 talet. I Norge blev det tex helt förbjudet att undervisa på samiska, eller tala samiska av myndighetspersoner, gudstjänster fick förgå på norsk och så vidare.
Alla med samisk namn blev tvungen att inskriva sig med ett gott norsk namn, och allt av samisk blev förtryckt. Sverige var inte lika hård i sitt förtryck, det kom inga oficiella förbud, men det förekom i stor grad ett förtryck av samisk även här.

Efter 2 världskriget blev dock stämningen mildare, och med lite hårda insatser från eldsjäler på 1970talet och fram til 1980 talet fick omsider samerna genomslag för att få vara sig själva. Kung Olav öppnade det första sametinget i Norge i 1989. Sametinget i Finland hade då redan exsisterat sen 1972, och när även Norge öppnade sitt sameting i 1989 började även Sverige sina förberedelser och i 1993 infördes även Sametinget i Sverige som ett folkvald organ och en myndighet.


kaaven.jpg
Min kompis Kaaven i sin samedräkt från norra Finmark.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-04-08 23:46 #1 av: sissie

Jättefin artikel. Tack Rita-S!!Glad

Trodde faktiskt att sametingen var äldre.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-09 18:13 #2 av: Loet_old

Tack för den intressanta artikeln!

Anmäl
2010-04-12 09:21 #3 av: sissie

Den är jättebra. Undrar vad samerna gör vid denna årstid?

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-15 20:57 #4 av: medde

Tack Rita! Verkligen kul att få läsa. Älskar verkligen deras kläder. dom är så vackra!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-04-22 21:32 #5 av: Loet_old

Samerna är fullfärd med att flytta renarna till kalvningslandet.

Anmäl
2010-06-09 11:35 #6 av: Miza

Vad kul att man inte glömmer bort samer. Jag är väldigt intresserad av deras kultur och språk =) Tack så väldigt mycket att du gjorte denna artikel =)

Anmäl
2010-06-09 12:00 #7 av: Miza

Förr i tiden lärde jag mig det norsamiska språket för nöjes skull men tyvär så försvan den eftersom jag inte använde den. Den var enklare än engelskan tyckte jag. Det kanske beror att samiska är släkt med finska så det är änkelt för mig fast det finns några ord som är väldigt lika med det finska språket.  Det vore kanske lättare lära sig språket med någon som kan det.

Det sägs att dom som har sina rötter i Salla har haft skoltsamiska rötter. Därför har jag sbörjat släktforska min pappas sda eftersom han kommer i från den gammal sameby i Salla som hette förr i tiden guollejàvri (fisksjö) som på finska heter det Kuolajärvi. Idag så heter det Salla som betyder famn på nordsamiska. Ännu har jag inte hittat eftersom jag är på 1600-talet och fortfarande bor dom i samma område.Men man ska vara ungefär på 1400-talet el. 1300-talet. Jag har inte hittat så mycket fakta om dom. Det vore kul att veta om mannens och kvinnas kolt (gakti). Kanske någon här har som som vet något om dom?

MVH//Minna

   

Anmäl
2010-06-09 23:02 #8 av: sissie

Vad kul att du gillar samer. Det är något visst med dem. Vårt nordiska ursprungsfolk.

Rita-S känner några finska samer så vi kan ju fråga henne om hon kan berätta något om deras koltar.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-06-10 08:06 #9 av: Rita-S

Inte finska, norska ;) Men jo jag känner samer, några stycken :) Kan kolla med min kompis om han vet nåt om det! eksakt var är det ni vill veta om kolten?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-06-10 08:32 #10 av: Miza

Hur ser en skoltsamisk kolt ut. Har nog set kvinnans någon stans men hur ser männens kolt ?

Anmäl
2010-06-10 09:23 #11 av: Rita-S

Inte så himla olik kvinnans i regeln, dock brukar den va kortare.

Wikipedia tex

Min kompis har ju kolt på bilden, sin samedräkt. :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-06-10 10:07 #12 av: Miza

Tycker att alla koltar är så vackra eftersom man har valt så starka färger. Fantasktit att man har fått en ide att an vända olika sortes koder som döljer identiter.

Jag har hittat en sida där dom har bild bårde på kvinnans och mannens skoltsamiska kolten =) Det finns även andra koltar också men tyvärr är sidan på finska. För mig gör det ingenting eftersom det är på mitt hemspråk  men det blir svårt för andra =P 

Poron Jäljillä 

Anmäl
2010-06-18 17:56 #13 av: [Trojasmatte]

Min mamma är same så man kan på sätt och vis säga att jag är halvsame. Önskar bara att jag lärde mig samiska när jag var liten. Bifogar med en film som handlar om en av mina förfäder. Är osäker om det är min morfars morfar eller mormors morfar. Han var en av de största renägarna genom tiderna.

Anmäl
2010-06-18 18:21 #14 av: sissie

Måste jag titta på när jag kommer hem. Är på jobbet och där har vi inget ljud på våra datorer.Rynkar på näsan

Vad roligt att du är av samisk börd. Du får gärna berätta.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-06-18 18:32 #15 av: [Trojasmatte]

Några i min släkt äger en renfarm.

http://www.reindeerfarm.fi/

Finns även en grupp på facebook där det finns fler bilder och filmer, den heter Inari reindeer farm - Inarin porofarmi.

Anmäl
2010-06-18 23:48 #16 av: sissie

Vilka härliga bilder! Man kan alltså besöka dem?

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-06-19 01:30 #17 av: [Trojasmatte]

Yep det kan man! :)

Anmäl
2010-06-19 10:40 #18 av: sissie

Skulle du vilja göra en ny tråd om det som semestertips?Glad Och berätta lite om dem?

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-06-19 10:46 #19 av: medde

Vilken fin idée! Det vore jättekul att få läsa om

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-06-19 14:53 #20 av: [Trojasmatte]

Jag är inte så bra på att skriva tyvärr :/

Anmäl
2010-06-19 14:54 #21 av: sissie

Det kräv inte så mycket för att starta en tråd.

Ett tips till andra med vad man tycker och lite vad det handlar om plus en länk.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2011-07-23 12:29 #22 av: Gur4m1

Intressant artikel :D förundras av hur många olika "fakta" det finns runt samerna. Vissa säger tex att man inte alls vet mycket om Samernas religion då så mycket förstördes då vi "tog över" dem till kristendomen- och att det vi vet bara är en bråkdel. Sen har jag även läst att Nåjden inte bara var en shaman för en by, varje familj hade i princip någon som kunde "spå". Många i Norra Sverige har ju både finnar och "lappar" i sina släktled, mött ånga samer i min hemsdtad i norrbotten som faktiskt irriterade sig enormt då man plötsligt inte "fick" kalla dem för lappar utan att det korrekta skulle vara Samer. Det med att lapp skulle motsvara afroameriknernas "nigga" stämmer alltså inte för många av dem. Alltid svårt att tala för ett folk. Själv har jag samer både på mors och fars sida men kan inte ett ord samiska, vilket är otroligt tråkigt. Jag är lika mycket svensk som samisk och det känns skönt att man "hör hemma" här i norden. Tack för en fin och viktig artikel!

Anmäl
2011-08-21 15:26 #23 av: nadjabl

Bra skriven artikel. Jag är same själv och det var kul att läsa den. Jag har föräldrar som båda är samer fast från olika håll i sverige, pratar samiska och har karesuandokolt. Hösten, sarvslakten och älgjakten närmar sig, i sommar har vi flyttat renarna till norge där vi märkt kalvarna. Längtar till vintern då dom samlar renarna och har renskiljning. Skiljningen är på natten och då brukar det vara kallt så vi måste ha mycket kläder. Mest sånt man själv syr, bällingskor, rävmössa eller killingmössa, luhkká (poncho liknande).

Vi tar allt som går av renarna när vi slaktar dem och lämnar ingenting. Allt är jättegott. Vi kokar, röker och steker köttet.

Jag älskar att ha kolt på mig. Har det så sällan fast det är jättefint med allt silver och guld och alla färger. Det finns många olika kolttyper. Sydsamer har ingen sjal som nordsamer, utan en ''haklapp'' med tennmönster. Det kanske ni redan vet.

Var i våras och såg ''what's up sápmi?''. En riktigt bra teater. Tycker att alla samer ska se den, men även svenskar. Rekommenderas starkt!

Om ni undrar över något, är det fritt fram att ställa frågor.

Anmäl
2011-11-11 16:09 #24 av: NillaNina1

Tack för intressant artikel. Jag letade här för att få veta vad ordet same betyder och fick också mycket riktigt svaret. Glad

Anmäl
2013-02-27 18:16 #25 av: resuupeekkaa

Jag är same :)
Inte hel same, och kan inte heller samiska.
Önskar jag lärde mig det från jag var mindre, men på den skolan jag gick fanns inte till gång att lära sig samiska förrän i högstadiet.
Även om den skolan ligger mitt bland alla samebyar uppe i norr (Kiruna).
Men min familj hade renar när jag var mindre :)


Anmäl
2013-02-27 19:19 #26 av: Gur4m1

"Hakklappen" som sydsamer bär under kolten är ofta tennbroderat och kallas för bröstkläde och man kan ofta på mönstret se varifrån man kommer och ibland även skilja mellan olika familjer på mönster och färger. själv har jag ingen kolt men skulle bära Malåkolt om jag skulle göra mig en. Många slutade för länge sen att bära Malåkolten men den har fått sig en uppsving men min fmailj bär inget eget mönster på bröstklädet, men vem vet, jag kanske kan göra mig ett eget ;) som mina barn kan bära med stolthet! Jag ser mig som sydsame men min mor är ättling till samer i Gällivaretrakten (dock inte med de från karesuando)Hon anses dock inte vara same och får inte rösta för sametingsvalet, det får däremot jag och mina syskon.  http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=5225886 Vår prinsessa i kolt av sydsamiskt snitt och mönster.

#25 finns inga halvsamer, man är same eller så är man inte och det är alltås helt upp till dig. Du är uppenbart av samisk börd. Jag har en samisk pappa och hans pappa såg sig inte direkt som same men det gjorde hans mor. Tyvärr har staten blandat sig i mycket i kvinnans plats bland samerna, både i ägandet av renar och sin status (t.ex att en samisk kvinna som gifter sig "osamiskt" inte längre räknas som same). Men  att vara same är blodsband = släktskap och kultur. Många samer har under senaste decenniet blivit berövade av detta just pga koloniseringen och ja... Att man uppöver ofta tittat snett mot samer. Många blev alkoholiserade, miste sina renar och renbetesland, man lade koltne på hyllan för att slippa bli förföljda och till åtlöje. Leva "Svenssonliv" och överleva.

Du får rösta i sametingsvalet om du har samisktalande föräldrar eller mor/farföräldrar och ser dig själv som same. Det som är "samiskt" har under lång tid reducerats till just rennäringen som ändå är en rätt liten del (Det är en STOR del för de renskötande fmailjerna, självklart!) bland det samiska folket- då många håller å med annan jakt, fiske och slöjdande. Själv är jag som sagt sydsame och inte speciellt närbesläktad med de samer som kom ner från Karesundo vid 1900-talets början, och min släkt bedrev inte den typen av storskalig rennäring som sker idag, de hade lappskatteland och höll för hushållsbehov. Idag ger mängden renar av en ägare (familj) makt i samebyn. Ett visst antal renar ger ett visst antal röster vid samebyn och samebyn drivs som ett företag. Såntdär jag aldrig varit en del, inte vill vara en del av men ändå kallar mig för same. Men jag skulle gärna uppleva det, uppleva och se det mina förfäder levt.

Så första frågan ajg fick när en gammal kvinna vid en visning om samerna fick veta att jag var same var "hur många renar har du?". Så i en del ögon kommer jag aldrig vara same, men det är jag.

 

Anmäl
2013-04-29 19:51 #27 av: [Mustangcab]

"För ungefär 10-11 000 år sen anslagsvis kom det folk till skandinavia för att bosätta sig på marken efter istiden. Detta folket är upphavet till det vi i dag kaller samer."

Varifrån kommer samerna? Norr eller söder? Öster eller väster. Isen försvann från södra delarna  först. De påminner till viss del om amerikansk ursprungsbefolkning och inuiter.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-04-29 22:15 #28 av: Gur4m1

Av det jag läst så finns det ingen som med säkerhet VET. En del menar att samerna är släkt med mongoler t.ex medan annat antytt på annat. En teori är att vi kommer  via den norra ryggen, på ryska sidan från Asien. Därav släktskapet med t.ex finnarna. Detta mest pga språket- eftersom samiskan och finskan är besläktade men en del menar att samiskan kanske är äldre- andra menar att samiskan är skapad av finskan på vägen genom den till norden. Men det förklarar inte egentligen, eftersom samerna idag är utbredda från ganska långt i söder i Sverige och Norge, och långt i norrr i Ryssland.

Folk kom ju även upp genom sverige från den södra sidan (Svear, goter osv), Samerna var inte bevisligen vare sig FÖRST eller DE ENDA folken som bosatte sig i Sverige. Jag vet att en grupp idag försöker få kväner i Sverige att ha samma status som samerna- de levde mer mot kusten och skulle kunna räknas som ett urspringsfolk och ev besläktade.

Men trolitvist är det folket som ristade i sten i Vuollerim och t.ex Alta som är förfäder åt bland annat samerna. Vi verkar iallafall tycka om att tänka oss det. Det folket visar bilder som kan tolkas som en ultur rätt lik samernas. Detta är en teori av många. En del menar att i samma veva som samerna vandrade uppåt mot norden så kom de som senare blev inuiterna (Gamla skrifter osm beskriver samerna under romartiden- berättar om hur samer klädde sig i djurhudar och åt kött rått.) över där mot Amerika- senare även Indianer (eller om det redan fanns människor där?)- på det viset "besläktat"- om inte annat kulturella likheter idag. Eftersom det är så väldigt länge sen så är nog en same idag mer/lika mycket släkt med en "vanlig svensk" eller skandinav, eller Europé än med en Asiat eller Nordamerikansk Indian, skulle jag misstänka. 

Samer idag har inget speciellt samiskt utseende, de kommer som brunögda, blåögda, brunhåriga och blonda. Långa och korta. Så har det nog varit under en lång tid. Sen har vissa samer det mer "samiska utseendet" som folk gärna vill se samer som, exotiska :P indianer med höga kindben och renar. Nu levde iofs de Ryska samerna och de svenska lapparna ganska olika tills för hundra år sedan.

Anmäl
2013-05-08 18:43 #29 av: [Mustangcab]

Tack för förklaringen. Men jag måste få fråga. Är det inte så att samer saknar kroppsbehåring precis som asiater och amerikansk ursprungsbefolkning?

Min man är väldigt hårig SkrattarHan badade bastu tillsammans med en kines i Taiwan som var väldigt imponerad över hans hårighet och så undrade denne kines om även kvinnorna var lika hårigaGapskrattar

Som du förstår så är det inte så lätt att veta.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-08 22:35 #30 av: Gur4m1


#29
Jag dejtade en korean och han var mer hårlös än en "skandinav" eller t.ex Arab. Nu är det mest en teori att Samerna skulle vara sprunget ur Mongolerna och i så fall är det så _fruktansvärt_ långt tillbaka. Möjligen att ddet tillkommit lite då och då vid gränserna- då tänker jag på de samer som rört sig i Ryssland och Kolahalvön- men Svenska samer är inte specielllt hårlösa eller besläktade med Mongolerna idag.... Tror rent av att de gjorde någon såndär DNA-test för att spåra samernas ursprung.

Man får ju tänka att Samerna i sig är ett nomadfolk- som rört sig som grupper, inte som en enda stor homogen grupp som rört sig mellan punkt a och b. Utan flera, flera, flera små grupper som rört sig i bestämda områden. Ibland följde de renen, En del blev mer bofasta, en del jagade. Märker man ju inte minst på det samiska språket där man kan jämföra svenska med Isländska. Det är som Nordsamiska och sydsamiska. De mer bofasta Sydsamernas liv (både fjäll och skogssamer) har nog sett annorunda ut än nomadfolken som följer renarna ända bort till kolahalvön. Så att utröna Samerna som ett enat folk med ett enat utseende är nog inte så jätteaktuellt idag  :> Då vi kommer i alla färger, former och hårlag utan att vara mer eller mindre samisk för det.

Finns mycket intressant att läsa om ämnet om man söker sig runt,gäller bara att ha ett öppet sinne men också vara källkritisk antar jag. Jag väljer att hålla mig "öppen" runt vårt ursprung. Det viktiga är att vi funnits här väldigt länge och får förhpnningsvis fortsätta med det.

En teori jag hört är att Samerna är samma folk som inuiterna och indianerna- som vandrat över. Men det är ju samma sak där- det är ju så enormt länge sedan. Mins inte vad som upptäckts där- vill minnas att man funnit någog gemensamt DNA med inuiterna- som även borde kunna vara besläktade med indianer- men kanske inte alls är det? :D Det är ändå så långt tillbaka så det är nästan ointressant, det intressanta är de kulturella och religiösa likheterna.

Anmäl
2013-05-20 21:49 #31 av: [Mustangcab]

Måste bara få berätta att det var val till sametinget i söndags. I den lokala blaskan fanns en artikel tillsammans med en en blond kvinnlig same med blå ögonSkrattarDessvärre går det inte att länka till tidningen då man måste prenumera på den. Men det var Blekinge läns tidning.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-21 00:10 #32 av: Gur4m1

Ja jag röstade till sametingsvalet och en av de populäraste (i mina ögon) i Min Geaidnu är ju t.ex Kristina Nordling, som är blond och "sydsamisk" som mig. Hon kämpar för att alla samer ska accepteras som samer, inte som det är nu- de "exotiska" som äger renar och ränner i fjällen. :P Själv röstade jag på Josefina Skerk, Nordling hade varit mitt andrahandsval. Jag tycker partiprogrammen äger samma saker så jag försöker fokusera på de mål och vsioner enskilda personer har i de olika partierna. Båda som jag nämnt är till synes råglbonda och "blåögda". Inte alls ovanligt lband de "svenska ursamerna" eller "Lapparna" som en del av oss fortfarande vill bli kallade

"lapp från andra, men detta har numera en historisk något negativ klang och folket själv önskar att kallas same för att komma bort från detta, precis som människor av afrikansk härstamning inte önskar att kallas "nigger
" - Stämmer alltså inte alls. Men jag själv är redo att kalla mig för same för att vi ska bli ett enat folk för en gångs skull, men jag känner "samer" som aldrig skulle vilja kalla sig för samer för det är ett namn som det "smaiska" folket i Sverige aldrig kallat sig för tills för knappt 100 år sedan. Det finns alltså lappar som bär det med stolthet.

Anmäl
2013-05-21 14:29 #33 av: [Mustangcab]

Och jag som trodde att man inte fick säga "lapp". När jag växte upp i slutet på 50-talet så hette det "lapp" men så plötsligt fick man inte säga det utan det hette same. Att ursprungsbefolkninge själva använde detta namn kände jag inte till.

Jo jag tycker också att alla samer ska ha rätt till att vara just  samer inte bara de som är renägare.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-21 15:00 #34 av: Gur4m1

mm.. Många svenska samer (svenska ursprngssame,r dvs de sm redna bodde här och "alltid bott här" känner mer att de gärna kallar sig lapp är vad jag upplevt, "samer" var ett "påfund" och "nytt" som tillkom i fotspåren av när Karesuandolappa tvingades ner i Sverige och det i princip var staten sm sa åt dem att "nu är ni det Samiska folket". Kort och otroligt enkelt beskrivet. Inget vi lär oss i svenska skolans historielektion direkt... Vi har inte kallat oss själva för samer förr. Däremot lapp. "Lappland". "finne" - Finnmark osv. Är ju inte som att vi var slavar (inte mer än annat fattigt folk i Sverige som blev utnytjade) som "negerslavarna". Vet att samer användes i gruvorna på olika sätt men där användes ju även svenskar. Motsättningarna svenskar och samer emellan var inte heller speciellt stora 200 år tillbaka, inte i mina trakter iaf. Det fula och skamliga med att vara samer/Få kalla sig same kom  vid sekelskiftet, den städniga koloniseringen och i samband med karesuandosamerna (som tog över gaml svenska lappars renbetesland med alla sina renar) och rennäringslagen och förvirringen kring "vem är same?". Kort sammanfattat är det som att ta hela Europas folk och lägga dem på Island och säga "ni är alla ETT folk och har samma kultur, historia och namn...ifrågasätt inte!".

Det är ju just denna historia som skapat motsättningar innom "folket" och nu börjar de fatta att de inte ska kriga mot varandra utan enas mot Svenska staten. Speciellt nu när Sverige ger ut fjällen på loppis för andra länder att plundra och SD försöker vinna poäng genom liknande utspel som dessa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5540792 där det syns ganska väl att svenskar (denna svensk iaf) kan förstå begreppet ursprungsbefolkning i andra länder men inte i lilla, nordiska Sverige. Man kan kalla folk som är så otroligt olik en själv för ursprungsbefolkning men inte om sin egen granne. Angående rennäringen så vet jag itne vad jag ska tycka egentligen.

Anmäl
2013-05-21 23:28 #35 av: [Mustangcab]

SD söker alltid sätt att få uppmärksamhet. Jo Lappland har jag hört talas omGapskrattarMin man är född och uppvuxen i Norrbotten och hans far är norrbottning. Han var en av dem som var med när rasbioligin slog igenom i Sverige, inte så att han var någon forskare men väl så fick han klä av sig och mäta sitt huvud. Han var ett rundhuvudFunderar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-22 02:16 #36 av: Gur4m1

#35  :D Jo jag är också Norrbottning ^_^ Och avlägsen släkting med "Stor-Stina" som rent av visade srunt i världen och sedan togs till något museum eller liknande för "forskning" när hon dog. Förstördes dock i en brand. Min mormor talar Meänkieli som är rätt vanligt uppe i byarna i norra norrbotten. Ett under att Sverige inte lyckades radera alla språk och folk förutom "den sanna svensken". SD är ju inne på samma spår anser jag med sin nationalism-romantik eller vad man ska kalla det. Visst ska alla tala svenska men alla ska även ha rätten till _sitt_ modersmål. Är bara att acceptera att Svenskan inte är Modersmål ens för många Svenskar som levt här i hundratals år. Nu har vi ju börjat urbanisera rätt stort igen så språken ligger ännu mer i farozonen. Och visst finns det "Svensk kultur" precis som det finns plats för andra kulturer också. Kultur är ingenting värt om det inte är levande och föränderligt. Ska vi vara en levande kultur eller ett museiföremål, är ju även en fråga Samerna fått tampas med. Förändras (som i alla tider) och låt saker som inte fungerar, dö bort ;) Där är vi med rennäringen idag. Den måste förändras på något vis eller så är det kanske dags att lägga ner det. Detta upprör såklart många.

Anmäl
2013-05-22 10:55 #37 av: [Mustangcab]

Svenska är inte officellt språk i Sverige till skillnad mot ex samiska. Svenskan var i begynnelsen inget språk utan bestod av dialekter.

http://www.sprakradet.se/2015

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-22 21:56 #38 av: Gur4m1

Berätta det för de som förbjör alla sprk utom Svenska på skolgårdarna på min mormors tid :) Fick stryk om de hörde barnen tala "Finska" i skolan, inte ens på rasterna fick de tala annat än svenska sinsemellan. Helt sinnes. Gissa omhon lärde språket vidare till sina ungar? När. De såren sitter väldigt djupt. Skammen över något hon borde få vara stolt över.

Anmäl
2013-05-23 13:29 #39 av: [Mustangcab]

Jag är tillräckligt gammla för att känna till detta och har även gått på folkhögskola ihop med männiksor som haft finska som språk men som inte fått tala det i skolan. Till ssken hör att de kunde inte svenska.

Nu har det slagit över åt det andra hållet anser jag då man få gå ifrån lektioner för att lära sig hemspråket istället för att lära sig svenska. Min bror är gift med en engleska och de flyttade hit innan barnen skulle börja skolan. De besätmde att hemma talar vi engelska och ute bland folk så talar vi svenska. Men inte fick barnen någon hemspråksundervisning, de fick sitta med på de andras engelskalektioner.

Likaså när det gäller danksa och norska barn som jag känner, de har inte heller fått någon hemspråksundervisning. En av deras föräldrar blev tillfrågad om denne kunde komma och undervisa.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-23 13:43 #40 av: Gur4m1

De kunde inte svenska för det behövdes inte :) Det var inte deras modersmål. Nu skickades min mormor till Södra Sverige som 12åring så hon lärde sig Svenska ändå. Idag är det inte okej att behandla fol på det viset. Engelska är ju engelska? :D

Sen rä just engelska extra svårt. I Sverige så förstår _alla_ engelska så en som bara kan engelska kan få mycket svrt att lära sig svenska den antrliga vägen. En kvinna som bara kan Somaliska har bara tre val- Att bara umgås med somalier, att aldrig gå ut bland folk och kunna göra sig förstådd- eller lära sig svenska! :D För ingen svensk kommer annars att förstå henne. En engelsman pratar och kan inte ett ord, då kan svenskan fylla i och kanske rent av går över tille ngelska för att det lbir lättare än att lyssna på och förstå bra engelska än på en dålig svenska.

Ja för att få undervisning måste man ju ha någon som vill/kan undervisa. Norska och Danska är så nära svenskan så en del tänker nog inte på att det är ett eget språk som bör underhållas. Hemsråksundervisning är ju något man frågar- en del orter/skolor kräver att man är ett visst antal innan de tar in en lärare. Vet att det varit så med samiska t.ex. Själv fick jag gå finska eftersom det fanns andra finska barn på min skola men jag skulle gått meänkieli. "sak samma" säger folk då, men det är lite som att vilja lära dig norska men får gå på dansk undervisning ;)

Jag lärde mig inget, min mormor förstod ändå knappt vad jag sa, så språket blev ju inte använd. Sen vr kravet på min tid att någon närstående i släkten ska BARA kunna förstå det språket- lite som att jag ska få lära mig det för att _kunna_ kommunicera med en släkting. Inte för att det är en identitet att kunna språket som tillhör ens folkgrupp.

Det är därför samerna kämpat så hårt för att få tillbaka utbildning av samiska dialekter som nästan avrit utdöd senaste 50åren.

Att de tär stor hemundervisning för Arabiska, kurdiska, persiska,   bosniska, somaliska osv är ju för att vi har stor invandring från länder som dessa just nu. At tbehålla språket är viktigt men även att kunna svenska. Det fanns ingen god orsak att ge barn stryk och inte låta dem tala "finska" på rasterna...då de talade svenska hela dagarna på lektionerna. Det finn ingen anlending att folk ska känna skam eller förslora sina språk "för de måste kunna svenska". De kan lära sig båda språken.

Anmäl
2013-05-23 14:01 #41 av: [Mustangcab]


Nej jag håller helt med dig. Det finns ingen anöedning till att beröva någon ett språk. Detta med engelska var min svägerska ute för flera gånger då hon ville lära sig svenska men då många svenksar passade på att öva sin engelska på henne. Barnen är tvåspråkiga.

Att som engelksspråkikgt barn sitta med på lektioner när de svenska barnen har engelska är inte roligt. Och jag tvivlar på att svenskar förstår danska och norska fullt ut. Jag förstår en del norska då jag känner en hel del med norskt ursprung och om jag ska läsa danska så förstår jag det också då det i princip är samma språk som norska men att förstå vad de säger det är något helt annat.Gapskrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-05-23 14:18 #42 av: Gur4m1

Min pappa kommer från inlandet och han förstod vad norskarna sa, själv hörd ejag bara "jipeeti juppeti glejj heij heij" ungefär. :) Så självklart ska även norska och danska barn (och engelska) få språkundervisning som är lämpliga för dem. I svenska grundskolan uppnår vi nog aldrig den nivå som en med engelska som modersmål så det måste ju ha varit otroligt tråkigt för barnen :/ Men det där låter mer som en brist i själva skolan. Usch.

Anmäl
2013-06-15 15:04 #43 av: tlover

(orkade inte läsa dom sista långa inläggen)

Vill man veta lite mer om den samiska kulturen så tycker jag man ska läsa "Eld" och "Snö" eller ja "Ren och Varg" är säkert bra också men eftersom jag inte är same utan bara älskar naturen härikring jag har mina rötter från (södra Lappland) så var "Eld" och "Snö" mer intressant.

Men man får veta mycket om tex köksutrymmet i kåtan (tycker det är mer intressant än renskötseln men det är kanske för att jag är kvinna?)

Jag känner en same som är som ett vandrande bibliotek om samisk kultur också, jag och min man skulle "svänga förbi" hos han en gång och vi stannade i flera timmar Förlägen

Sen nån gång ska han visa oss hans kåta så att han kan berätta om det (det är ju massa förhållningsregler där). Han håller också på med sameslöjd (därför min mans kulle hälsa på min man håller på med läderslöjd) och han gör riktigt vackra grejer, men det kanske jag tycker för att jag tycker att sysamiska mönster är så fina. Jag tycker dom är så fina att min man gjorde en sysamisktmönster inspirerat mönster på min knivslida som han gjorde till mig.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-07-20 14:51 #44 av: Ians

#7 MIZA

Ville pma dig men det fungerar visst inte så bra just nu. Min släkt kommer också från Salla, och jag och mina systrar minns att vår morfar ofta hade kolt på sig. Så jag har börjat min resa för att finna rötterna och anledningen till att han bar kolt.

Ville bara få lite praktiska råd hur man lättast går tillväga för att söka sina rötter uppe i Lappland.

Anmäl
2014-07-20 16:34 #45 av: Gur4m1

#44 Börja släktforska. Jag kan tipas om Anbytarforumet (googla ordet) och börja kolla runt där, kanske rent av kasta ut en förfrågan om Salla.

Att han gick runt i kolt indikerar ju på att han förmodligen var same, är dina föräldrar vid liv eller deras syskon? Eller din morfars syskon/syskonbarn? Så skulle jag börja där och ställa frågor. Att börja släktforska är verklige spännande och sen är det kul att återknyta till släkt som man kanske inte känt till så bra, eller haft någon kontakt med tidigare.  Hoppas du hittar det du söker! Spännande :D

Jag började en liknande resa,  och idag kallar jag mig för same, röstar i sametingsvalet och ska snart lära mig språket som talades där jag kommer från. En märklig men mycket spännande och givande resa. 

Lycka till!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.