* Nordamerikas folk

Ojibwa-indianerna

2010-04-05 12:43 #0 av: sissie

Ojibwa-indianerna bodde ovanför de stora sjöarna i Nordamerika. De var ett ganska fredligt folk trots sina stora framgångar i krig. De krigade med sina arvfiender medan övriga var de fredliga emot.

Ojibwa levde i storfamiljer bestående av nära släktingar och kusiner i flera generationer. Varje storfamilj var sin egen klan. Stam organisstionen var mer ett samarbete när det gällde utbyte av varor och tjänster samt vid krigsföring.

Deras sätt att kriga skilde sig från de andra indianstammarna då deras idé var att ligga i bakhåll och attackera fienden med massivt pilregn för att sedan när man dödat tillräckligt med fiender, retirera. En annan taktik de gärna gjorde var att under natten omringa fiendens by och beskjuta den med kulor och pilar. Att slåss man mot man var inget som de gjorde, men även det förekom när det behövdes.

Tack vare Ojibwas fredlighet mot andra gav dem troligen tidigt kontakt med de väta männen och bytte till sig eldvapen i ett tidigt skede.

Ojibwas var ett bofast folk i huvudsak. Den bodde vid floder och sjöar där de brukade jorden. Majs och grönsaksodlingarna låg runt omkring byn. I floden/sjön fiskade de och på markerna längre bort jagade de. Vildris plockades också, men i och med kontakten med de vita människorna så minskades vildrisets betydelse till att bara bli ett cermoni.

Deras tipi var täckte med barkmattor och kanoterna kläddes med näver.

snöskodans.jpg

Namnet "Ojibwa" har en mystik omkring sig. Det betyder "att grilla tills det veckas". Det finns ingen helt klar förklaring på namnet men William Whipple Warren (en mcyket kunnig man på Ojibwas historia och även med Ojibwa-blod i sina ådror), sökte efter ursprunget till namnet. Det han hörde mest  var att det hade med de mockasiner med veckade kanter, som Ojibwas tillverkade.

Det som han ansåg var mer trolig var den mindre omtalade historien. Tillfångatagna fiende rullades i in i älgskinn och grillades levande. Älgskinnet veckade sig runt fienden som skulle se till att förlänga lidandet för fienden innan han dog. En ganska hemsk historia.

 

Vill du läsa mer om Ojibwa-indianerna?

Källa: Wikipedia.se 2010-03-05

Löpsedelsbild: Wikipedia.se 2010-03-05

Artikelbild: Wikipedia.se 2010-03-05 (snöskodansen)

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-04-05 21:59 #1 av: Loet_old

Tack för intressant läsning,fast grymma var dom.

Anmäl
2010-04-05 22:16 #2 av: nera

Verkligen intressant läsning. Kul att få lära sig nya saker.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.