* Asiens folk

Sherpa - folket från öst

2010-08-24 01:41 #0 av: sissie

Sherpa är en etniskt grupp som bor i de mest bergiga delarna av Himalaya. Hit migrerade de från östra Tibet under de senaste 3-400 åren. Sherpas är mycket duktiga bergsklättrare och har under generationer anpassat sig till att leva på hög höjd.

Termen Sherpas använd också till de män från lokalbegolkningen som anställs som bärhjälp vid expeditioner i bergen. Främst för att bestiga Mt Everest. Flera av sherpa-männen har varit på Mt Everest topp flertalet gånger. De är vida kända för sin expertis i bergen. De vill inte blandas ihop med bärarna från andra byar och sherpas får ofta en högre status och bättre lön då deras kunskaper passar bra som guide.

175px-Sherpa_carrying_woods.jpgSherpas som folk tillber buddhismen. Sherpas tror på många Gudar och demoner som bor bland bergen. Många av de stora bergen i Himalaya dyrkas som Gudar. De religiösa angelägenheterna hanteras av lamor (buddhistiska andliga ledare). Där till har de shamaner och siare som tar hand om det övernaturliga och andevärlden.

Deras kläder är vävda av ull och både män och kvinnor bär liknande kläder. Kvinnorna har dock en typ av förkläde som bärs både fram och bak. Ogifta kvinnor har bara förklädet baktill medan gifta kvinnor har förkläde både fram och bak. Kläderna är ofta färgade med jordnära färger som röd, brun och grön. Blå förekommer också.

De traditionella kläderna försvinner allt mer då de sherpas som är guider vid expeditioner allt mer bär de västerländska kläderna för kallt klimat.

Ingen av alla de stora männen skulle ha kunnat nå toppen av bergen i Himalaya om det inte vore för sherpas. Sherpamännen har burit deras utrustning upp och ner för bergen. Byggt upp lägren åt klättrarna. Ordnat med mat och sett till att de mått bra. Bitvis har de till och med stöttat, knuffat och släpat expeditionens medlemmar upp för bergen. Allt för att västerlänningarna ska få sina fina meriter.

En av de mest kända sherpas är Tenzing Norgay. 1953 klättrade han tillsammans med Edmund Hillary till Mt Everest topp. Jamling Tenzing Norgay - sonen - har också klättrat upp för Mt Everest för att hedra sin far.

Den 22 maj 2010 klättrade Apa Sherpa upp till toppen på Mt Everest för tjugonde gången!

Mer om Sherpas hittar du på Wikipedia.com

 

Bilderna kommer från Wikipedia Commonds.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-08-31 11:58 #1 av: medde

Tack för en myckat intressant läsning, lärde mig en hel del.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-08-31 20:24 #2 av: sissie

Sherpas är mer intressanta än de som lett en expedition till toppan av Mount Everest. De har under så lång tid bott bland bergne att deras kropp förändrats något så de kan bestiga topparna utan syrgas.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.