* Nordamerikas folk

Tipi och wigwam

2010-09-12 23:58 #0 av: sissie

Två av indianernas vanligaste "hus" är tipin och wigwamen. Många gånger förväxlas de trots att de är väldigt olika till utseendet.

Tipi kommer från dakotaspråkiga indianer. Ti betyder att "vistas" och ändelsen pi är pluraländelse - flertal. Alltså flera tält som man bor i.

En typisk tipi består av 13-18 långa pålar. Dessa kläs med ett halvmånformat skinn som är hopsytt av flera skinn. Det hölls ihop med träpinnar där skinnen möttes och längs med nederkanten sattes tältpinnar i trä. Stora stenar kunde också läggas på kanten längst ner.

Innan indianerna började använda hästar så var tipis mindre. Efter att de börjat använda hästar så kunde de nå en höjd av cirka 8 meter. Två av pålarna höll uppe duken runt rökhålet och kunde justeras efter behov. Ingången till tipin var ett runt hål en bit ovanför marken. Hålet tänktes av ett stycke skinn.

Tipin användes som fasta bostäder i byar. I mitten av tipin låg eldstaden som del höll värmen i tipin och där maten lagades till.

 

561px-Ojibwa_wigwam.jpg

Wigwam kommer från Ojibwaindianernas språk. Wigwamen är en kupolformad hydda där barken från träd användes till väggarna och taket. Även gräs användes för att täcka hyddan. På senare tid så används också tyg som överdrag.

Det är via Disney- och Hollywoodfilmer som ordet wigwam har används även för tipin.

 

Bilder: Wikipedia Commond

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-09-13 10:32 #1 av: Rita-S

Disney som alltid ;) Alltid forstör dom något vid sin egna tolkning! (som i bland har en hög underhållningsvärde ändå)

Tack för en bra artikel!

 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.