Kläder / Dräkter

Mockasinen

2010-09-20 22:13 #0 av: Rita-S

Indianernas klädsplagg varierar från stam till stam och även inom dom olika stammarna, men dom har gärna en sak gemensam: Mockasinen

Mockasinen blev sydd ihop med senor av garvat läder, gärna ofärgat. Ordet mockasin(även stavat mocasin, mocassin, moccassin eller mocussin) kommer från Algonquia-indianerna, dessa var den första stammen europeerna träffade på, men ordet blev förstådd av även dom flesta andra stammar av indianer rätt snabbt, trots att alla indianers har sitt eget ord för fotplagget.

Trots skillnader i inhemsk namn var mockasinen likadan konstruerat av alla, med små subtila ändringar i snitt, metod att sy i hop och eventuell dekor.
Stamerna kunne om dom så hadde träffat en annan indian enbart i ländkläde kunnet skilja vilken stam den andra kom från bara på mockasinen, vilket även speglade deras namn.
Namnen Blackfoot och Chippewa till exempel henspeglar på deras säregna stil på mockasinen.

Mockasinen var inte enbart ett fotplagg, utan även ett status-symbol. Kvinnor kunne spendera långa vintermånader till att garva, behandla, färga lädret, och forma särskilda delikata mönster med pärlor och färg för att visa sin duktighet till handarbete. Dom kunde skapa imponerande skatter i form av mockasin till sin hjärtas utvalde för att visa sina önskningar i lönndom, vid att han senare fick denna presenten överräckt av en äldre kvinna, eller bara hittade dom utanför sin boplats, kunde han genast ta reda på vilken kvinna som spenderat denna tid då hans mor genast kunde veta vem som hade denna stil på sitt handarbete innom stammen.

Dessa rikt dekorerade fotplagg blev använt under fester och vid ceremonier för att visa kunnighet, expertis och rikdom, och för kvinnorna var det även ett sätt att fånga ögat till sin utvalda i att visa vilken rikdom hon kunde bringa honom då sådana skatter var högt värdesatta bytesobjekt för byteshandel mellan stammarna.

Även i dag står mockasinens design mot tidens tand och lär knappast försvinna ut av historien riktig än. Mokasinen finns i varianter från det lättaste läder som innetofflor, till grovt tjockt läder upp till knän fodrat med gräs och päls för vinteranvändning.

Även impregnering av lädret utfördes vid att lädret smordes in med fett.
I dag får man köpt mockasiner som handarbeten i affärer inom reservaterna, på nätet, eller som fabriksydda suvernirer.

Inntill jag hittar en bild vi kan ha i artikeln: Lite olika bilder från ett museum på hur mockasiner kan se ut.

Löpsedelsbild: Wikipedia Commonds 2010-09-21

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-09-20 23:34 #1 av: sissie

Mockasiner ser så mysiga ut. Borde ju egentligen vara ganska enkla att göra själv. Men de lär väl se ut som någon form av tuggleksak till hunden.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-09-21 08:32 #2 av: Rita-S

ja tyvärr har ju någon kommit på den geniala ideen att göra tuggben av läder format som just en mockasin! Obestämd Dom sälger sådana på granngården!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-11-13 14:06 #3 av: medde

Helt super artikel att få läsa.  Mockasiner gillar jag helskarpt. Det finne verkligen vackra. Nästan som man enbart skulle njuta av att titta på och inte att andvända

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-09-24 12:43 #4 av: Farwuq

Gjorde man någon speciell hård sula till mockasinerna, eller var sulan av samma mjuka material som ovanlädret?

Obestämd

 

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2013-02-27 13:07 #5 av: Eva i Bie

Angående de fina utsmyckningar som man gjorde på indianernas mockasiner, dräkter och väskor:

De vackra pärlbroderierna man ofta ser på utsmyckningarna var ofta glaspärlor som man köpte av europeérna eftersom de inte kunde tillverka glas själva. De första glaspärlorna började tillverkas i Murano i Italien på 1400-talet. Dessa glaspärlor hade sedan europeérna med sig på sina upptäcktsfärder runtom i världen. Det sägs att Manhattan i New York köptes av invandrarna för ett glashalsband!

Dessa glaspärlor användes ofta som mutor och indianerna föll för dessa vackra pärlor i olika färger.

De utsmyckningar som gjordes innan glaspärlan gjorde sitt intåg, var ofta gjorda av ben, trä, snäckor eller stenar.

MVH

Eva i Bie   

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.