Annons:
Etikettafrikas-folk
Läst 9405 ggr
sissie
2010-10-08 01:36

S:t George och Etiopien

Denna klassiska historia finns över hela världen. S:t Göran som dräper draken. Och S:t Göran, eller S:t George som han kallas där, har stor betydelse för befolkningen i Etiopien.

S:t George är även skyddshelgon för de människor som lever på fisket i de stora sjöarna. Ett riskfyllt jobb där fiskarna åker ut på båtar som är mer som en liten otät flotte för att sätta ut och hämta sina nät. På vägen dit så passerar de grundare stränder där både flodhästar och krokodiler ligger på lur.

I en kyrka i Etiopien som är hugget ut ur ett enda stort klippblock finns en gammal tavla med en bild där S:t George sitter till häst och dödar en drake. Draken är en symbol för all ondska och alla farliga djur som finns.

Etiopens folk är fattiga och för många är just fisket deras enda inkomstkälla. Många män som jagas för mord m m samlas i grupper där de lever under mycket dåliga förhållanden. Deras bostad är en sovplatsform en meter ovanför marken. I deras närhet finns andra fiskegäng. Strider, överfall m m är vanliga mellan dessa grupper om just fiskeplatserna. De själv de ynkliga båter de bygger själva och fiskeredskapen.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Rita-S
2010-10-10 20:53
#1

Just St Georg har alltid varit en av mina favoriter just pga draken! Cool

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

sissie
2010-10-11 01:05
#2

Det mest fashinerande är att s:t Göran/Georg finns över hela världen. Och har haft stort inflytande på både det ena och det andra.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Pelle Långlös
2013-05-04 19:55
#3

Jag förväntade mig att få läsa om S:t Georg och/eller Etiopien istället handlade denna artikel om fiskare. Kan du inte skriva lite mer om S:t Georg om vad han gjorde i Etiopien? Skulle vara jätteintressant att få veta mera. :-D

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Emelie
2013-10-27 11:58
#4

Vad menas med detta "De själv de ynkliga båter de bygger själva och fiskeredskapen."? 🙂

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

Upp till toppen
Annons: